Za Sloveniju Hrvatska od subote više nije u zelenom

Za Sloveniju Hrvatska od subote više nije u zelenom

Slovenski državljani, koji su trenutno u "zelenoj" Hrvatskoj i koji će se u subotu naći u "žutoj" Hrvatskoj, neće imati problema s karantenom na graničnom prijelazu. Međutim, moraju biti spremni da ih policija pita gdje su bili u Hrvatskoj, rekao je glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin na konferenciji za novinare.


Kacin je naglasio da se epidemiološka slika neprestano pogoršava i postaje sve složenija.

- Zaraze su povezane sa zabavama, posjećivanjem diskoteka preko granice i proslavama koje se dokazano štetno, rekao je. Broj je u bolnicama već dvoznamenkast, istaknuo je. Moramo biti spremni na puno goru situaciju, tako da je vlada precijenila da moramo pojačati mjere.

Najavio je da se od subote tri zemlje uklanjaju s tzv. zelene liste - Češka, Francuska i Hrvatska. No to ne znači da će slovenski državljani pri povratku iz tih zemalja morati biti u 14-dnevnoj karanteni.

- Slovenski državljani koji će se u subotu naći u "žutoj" Hrvatskoj moći će se vratiti bez brige o karanteni, ali na granici će morati dokazati gdje su bili u Hrvatskoj, rekao je Kacin.

Nacionalni institut za javno zdravlje Slovenije objavio je da je broj zaraza u Hrvatskoj premašio sigurnu granicu od 10 slučajeva na 100.000 stanovnika.

- Vlada će uvesti strogu kontrolu pri ulasku u Republiku Sloveniju iz "crvenih" zemalja, najavio je Kacin. Vlada će osigurati da se putnicima na graničnima prijelazima uruči odluka o karanteni i oni će se morati odvesti izravno na adresu koja će biti na toj odluci, objasnio je.

Slovenski ministar zdravlja Tomaž Gantar mešto ranije je rekao kako se traže rješenja jer situacija nije najbolja niti u Sloveniji a niti u Hrvatskoj.  Najavio je da će se tijekom dana ili sutra donijeti novi pravilnik o postupanjima na granici, a razmišljaju i o ponovnom uvođenju karantene za strance koji ulaze u Sloveniju. Na čije će se državljane to odnositi još se odlučuje.

Kazao je da se vrlo vjerojatno može očekivati pooštravanje mjera na granici s Hrvatskom, a možda i s Mađarskom.

U Sloveniji potvrđen 21 novi slučaj zaraze

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđen 21 novi slučaj zaraze. To je najveći broj dnevnih novih zaraza sve od 16. travnja kad je bilo 36 pozitivnih testova.

Trenutno je u Sloveniji hospitalizirano 9 bolesnika zbog Covida-19, što je jedan više nego prethodni dan, no nijedan među njima ne treba intenzivno liječenje.

Ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije sa zadnjim se podacima povećao na 1634, dok broj umrlih među zaraženima i dalje ostaje 111 jer nije bilo novih smrtnih slučajeva među zaraženim osobama.

Broj aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika u Sloveniji trenutno iznosi 5,9, a po kriterijima slovenskih epidemiologa za epidemiološki sigurnu državu vrijedi ona u kojoj nije više od deset novih zaraza na 100 tisuća stanovnika u razdoblju 14 dana. Zato je sadašnji trend povećanja broja dnevnih zaraza opasan jer bi Slovenija, ako se on nastavi, taj prag propisane epidemiološke sigurnosti mogla prijeći za manje od dva tjedna, navode slovenski mediji.

Mediji navode procjene medicinskih stručnjaka da bi u Sloveniji opet trebalo proglasiti epidemiju ako bi se broj novih infekcija na dnevnoj razini povećao na 30, no da neće biti ponovnog "lockouta" gospodarstva i društvenog života jer se život mora nastaviti u "novoj normalnosti".

Slovenski parlament će idućeg tjedna na dnevnom redu imati novi zakonski svežanj mjera predviđenih za jesen, s pretpostavkom da će doći do drugog vala epidemije.

Infektologinja Bojana Beović, koja vodi stručni tim vlade za koronakrizu, izjavila je da je brine što je među novozaraženima, uz već ranije poznati problem importiranih slučajeva iz inozemstva, i dosta slučajeva lokalnog prijenosa, odnosno zaraza čiji izvor nije sasvim jasan.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka