Više od sedam milijuna vjernika u svetištu Gospe Guadalupske

Više od sedam milijuna vjernika u svetištu Gospe Guadalupske

Proslava Gospe Guadalupske okupila je kroz trodnevnu pripravu i na sam blagdan 7,28 milijuna vjernika koji su pohodili to najveće marijansko svetište na svijetu.

Hodočasnici su, kako izvještava meksički portal El Universal a prenosi Kathpress, došli iz svih dijelova Meksika i s različitih strana svijeta. Više od 4,5 tisuća hodočasnika zatražilo je medicinsku pomoć zbog slabosti, a 11 njih je stradalo u prometnoj nesreći na povratku iz svetišta.

U središtu propovijedi kardinala Norberta Rivere Carrere bila je molitva za stradale i sve one koji su pomagali žrtvama razornoga potresa, borba protiv korupcije, nasilja i kriminala u zemlji. Upozorio je da se oni koji ozbiljno shvaćaju poruku Gospe Guadalupske moraju zauzeti protiv tih zala, jer je Gospa potaknula da se u srcu svakog vjernika izgradi sveto mjesto u kojem nema mjesta neistini, strahu, izdaji, laži i egoizmu.

Kardinal je posebno osudio trgovinu drogom koja „ljude truje i ubija", kao i s time povezana brojna ubojstva, otmice i drugo nasilje, nazvavši ih katastrofom koja guši nadu, razara dostojanstvo, vrijednosti i egzistenciju obitelji te posebno mladih ljudi. Također je podsjetio da je Djevica iz Guadalupe dio identiteta Latinske Amerike.

Gledati Gospu od Guadalupe znači sjetiti se da se Gospodinov posjet uvijek događa po onima koji nastoje „utjeloviti“ Njegovu Riječ – napisao je papa Franjo u svojoj tweet-poruci povodom blagdana Blažene Djevice Marije Guadalupske. Dobro se prisjetiti onoga što je Papa rekao o Gospi Guadalupskoj za vrijeme apostolskog pohoda Meksiku u veljači 2016. godine. Sveti je Otac tako predvodio misno slavlje u Guadalupskoj bazilici u glavnom meksičkom gradu Mexicu, ističući u svojoj propovijedi Marijino „da“, njezino predanje Bogu, što ju je potaknulo da pruži najbolje što ima, idući u susret drugima.

Tom je prilikom rekao kako je Gospa od Guadalupe poželjela doći američkim domorocima po osobi svetoga Juana Diega te da ona nastavlja pratiti razvoj blagoslovljene meksičke zemlje. Sveti se Otac potom spomenuo čuda iz 1531. godine, kada se od 9. do 12. prosinca na brdu Tepeyacu sjeverno od Mexico Cityja Gospa ukazala sv. Juanu. Obratila mu se četiri puta na njegovu asteškom jeziku i tražila da se na tom mjestu sagradi i posveti crkva u njezinu čast. Bog je time pobudio nadu u malenima, patnicima, izgubljenima i odbačenima, svima koji osjećaju da nemaju dostojanstveno mjesto – istaknuo je papa Franjo.

Napomenuo je da je Juan Diego, koji se smatrao nedostojnim, u vlastitom životu iskusio što su nada i Božje milosrđe. Bio je pozvan izgraditi svetište, a Božje je svetište – istaknuo je Papa – život njegove djece, svih neovisno o njihovom stanju, osobito mladih bez budućnosti, koji su izloženi beskrajnim bolnim i rizičnim situacijama te starih koji su nepriznati, zaboravljeni i skriveni od pogleda. Božje svetište su obitelji potrebite samo onoga što je nužno za razvoj i napredak. Božje svetište su lica mnogih ljudi koje susrećemo svakoga dana.

Na kraju svoje propovijedi je podsjetio da je Marija naša majka koja jamči da oni koji pate ne prolijevaju suze uzalud. Pozivajući vjernike da budu Gospini izaslanici, Sveti je Otac rekao da možemo graditi svetištâ dijeleći radost spoznaje da nismo sami, da nas Marija uvijek prati.

U svojem je pak drugom današnjem tweetu papa Franjo zahvalio svima onima koji prate račun @Pontifex koji slavi svojih prvih pet godina postojanja te je poručio: Neka društvene mreže uvijek budu mjestâ bogata ljudskošću! Naime, sve je počelo 12. prosinca 2012. kada je papa emeritus Benedikt XVI. napisao sljedeći tweet: „Dragi prijatelji, s radošću vam se pridružujem putem Twittera. Hvala vam na vašem velikodušnom odgovoru. Sve vas od srca blagoslivljam!“

Papa Franjo je nakon svog izbora odlučio nastaviti dijeliti kratke poticaje i misli s ljudima na toj društvenoj mreži, očitujući se o raznim temama kao što su kultura susreta i dijaloga, naš zajednički dom, rat i mir, nuklearno oružje, trgovina ljudima i korupcija.

Papin Twitter-račun je dostupan na devet jezika, a prati ga više od 40 milijuna ljudi. Dodajmo još i to kako Sveti Otac nije aktivan samo na Twitteru, već je počevši od 19. ožujka 2016. prisutan i na Instagramu gdje ga prati više od 5 milijuna ljudi.

 

MISIJA / IKA / RADIO VATIKAN

na vrh članka