Izvoznici jedva čekaju euro

Izvoznici jedva čekaju euro

Izvozom Končar na godinu ostvari prihod od milijardu i pol kuna. Dio zarade progutaju tečajne razlike pa ne iznenađuje da izvoznici godinama priželjkuju euro.


- Uvođenjem eura mi ćemo svakako smanjiti neke troškove, ukloniti valutni rizik. Mi ćemo sigurno doći do jeftinijeg kapitala i moći ćemo sigurnije i jednostavnije planirati, procjenjivati troškove i ne vidim negativne efekte uvođenja eura, govori Ivan Bahun, zamjenik predsjednika Uprave Končara.

Na tečajnim razlikama banke u Hrvatskoj ostvaruju golemu zaradu. Uvođenjem eura ostaju bez profita, mjenjačnice bez posla dok jača  konkurentnost  tvrtki.

- Mi smo euroizirana zona u pogledu štednje i kupoprodaje , sve se obračunava u eurima, a plaćanja su u kunama i to će uvesti više reda. Nacija od 4 milijuna stanovnika u jednom zajedničkom tržištu mislim da je nespojivo da ostane izvan eurozone, istaknuo je Anto Bojić, poduzetnik iz Zagreba.

Praksa pokazuje da zemlje koje imaju zajedničku valutu tri puta više trguju. I naša turistička industrija bi profitirala jer ostvaruje 70 posto prihoda od zemalja eurozone.

- Možda i mi dobijemo mogućnost da kao hoteli primamo i euro i kune u nekom prijelaznom periodu da se naviknemo,  mislim da neće biti problema s eurom i da će nam olakšati poslovanje, govori Deniz Zembo, hotelijer iz Pule.

Čak 75 posto štednje Hrvata je u eurima, a najviše strahuju od mogućeg rasta cijena.

Tečaj po kojem ćemo prijeći na euro je već određen, a kreće se oko 7 cijelih 53 kune za euro s mogućom fluktuacijom plus/minus 15 posto. Najveću kritiku na gubitak monetarnog suvereniteta analitičari opovrgavaju.

- Nakon što uđemo u eurozonu guverner HNB-a sjeda za stol Upravnog vijeća Europske središnje banke i ima svoj glas, paradoksalno, ali time mi povećavamo svoj suverenitet u smislu mogućnosti utjecaja na odluke o monetarnoj politici koja je za nas važna, rekao je Velimir Šonje, ekonomski analitičar.

Uvođenjem eura ojačat će i potražnja za hrvatskim državnim obveznicama, a nestat će i nemali trošak od milijardu kuna za tečajne konverzije.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka