Samsung otkrio neke informacije o tome kada bismo mogli vidjeti 6G tehnologiju; otkrivene stvari zvuče kao nešto iz znanstveno-fantastičnih filmova

Samsung otkrio neke informacije o tome kada bismo mogli vidjeti 6G tehnologiju; otkrivene stvari zvuče kao nešto iz znanstveno-fantastičnih filmova

Budući da velik dio svijeta još uvijek uvodi 5G, tehnološki standard pete generacije za mobilne mreže i brzi internet uhvaćen je u američko-kineskom ekonomskom ratu, neki futuristi već traže sljedeću veliku stvar na području digitalne mobilne povezanosti.

Južnokorejski tehnološki gigant Samsung iznio je svoju procjenu vremena otkrivanja 6G tehnologije, predviđajući da će se standard početi pojavljivati već 2028. godine, a masovna komercijalizacija trebala bi početi na početku idućeg desetljeća ili 2030. godine.

U korporativnom”bijelom dokumentu” predstavljenom u utorak, Samsung je obećao da će tehnologija implementirati postojeću mogućnost “Interneta stvari”, predviđenu za 5G, na sve postojeće uređaje: od autonomnih vozila do robotiziranih kućanskih uređaja koji će biti spojeni na Internet koji će tada dosegnutinovu razinu, što će donijeti mogućnosti ”hiper-povezivanja na Internet u svaki kutak čovječanstva”.

„Iako je komercijalizacija 5G još uvijek u početnoj fazi, nikad nije prerano za početak pripreme za 6G, budući da je potrebno otprilike 10 godina od početka istraživanja nove mrežne tehnologije do njezine komercijalizacije“, rekao je Sunghyun Choi, šef Samsungovog naprednog centra za istraživanje tehnologija.

„Već smo pokrenuli istraživanje i razvoj 6G tehnologija koristeći i nadograđujući iskustvo i sposobnost koje smo stekli radom na više generacija komunikacijske tehnologije, uključujući 5G. U napretku smo posvećeni tomu da 6G tehnologija bude što je moguće ranije standardizirana, što pokušavamo izvesti u suradnji s različitim dioničarima industrije, poljima obrazovanja i vlade.

Samsungova 6G vizija naglašava brojne futurističke koncepte, od široke uporabe internetskog povezivanja pomoću strojeva i UI, do mogućnosti prikazivanja volumetrijskih holograma veličine čovjeka, pri trenutačno nespojivim brzinama od nekoliko terabita u sekundi, do virtualne stvarnosti od 16k, ali i  druge tehnologije koje su i danas tek u začecima.

Naravno, s obzirom na temu, Samsung brzinu i pouzdanost interneta vidi kao glavnu značajku 6G, sugerirajući da, dok je 5G dizajniran za maksimalnu brzinu prijenosa od 20 gigabajta u sekundi, za 6G se očekujedostizanje brzina od 1.000 gigabajta u sekundi, dok bi korisnik iskusio brzinu prijenosa podataka po brzini od 1Gbps”.

U ovoj se fazi Samsung nada kako će postići ove brzine pomoću terahertz radio spektra, za koji će biti potreban još gušći niz antena u odnosu na 5G, kao i poboljšana radio-spektralna učinkovitost.

Uz Samsung, na 6G rade i kineski tehnološki velikani Huawei i Xiaomi, kao i švedska telekomunikacijska tvrtka Ericsson. Samsung očekuje da će međunarodna standardizacija 6G započeti sljedeće godine.

Pružatelji mobilnih usluga započeli su primjenu standarda 5G mobilne mreže u 2019. godini, pri čemu su 224 operatera u 88 zemalja svijeta proveli testiranje ili izgradnju mreža, dok su Južna Koreja, Kina i SAD vodeći su u svijetu što se same implementacije 5G tehnologije tiče. Izgradnju 5G sustava zakomplicirao je trgovinski sukob između SAD i Kine, s time da je Washington branio svojim partnerima korištenje 5G infrastrukture kineskih tvrtki kao što je Huawei, s obrazloženjem da će Komunistička partija Kine koristiti 5G arhitekturi za špijuniranje Zapada. Peking je odbacio takve tvrdnje i optužio SAD za korištenje nepoštenih trgovačkih praksi.

Piše: Saša F.
Izvor: Logicno.com

na vrh članka