”Trebalo bi nam biti dopušteno da kažemo ono što želimo”: Idris Elba oštro osudio cenzuriranje filmova i televizijskog materijala zbog uvredljivih sadržaja

”Trebalo bi nam biti dopušteno da kažemo ono što želimo”: Idris Elba oštro osudio cenzuriranje filmova i televizijskog materijala zbog uvredljivih sadržaja

Lutherova zvijezda Idris Elba suprotstavila se postupcima za cenzuriranje prošlih filmova i televizijskih emisija rekavši kako vjeruje u “slobodu govora” te da je protiv cenzure kao načina zaštite publike.

“Stvar u vezi sa slobodom govora je u tome što ona nije prikladna za sve”, rekao je Elba za časopis Radio Times, kao odgovor na pitanje o nedavnom uklanjanju određenih emisija ili epizoda navedenih emisija, koje se smatraju rasno neosjetljivima.

“Kako biste se rugali istini, morate najprije znati istinu. No cenzuriranje rasističkih tema unutar emisije, njihovo povlačenje… Mislim da bi gledatelji trebali znati da su ljudi pravili takve stvari”, rekao je glumac, tvrdeći da su već uspostavljeni sustavi ocjenjivanja trebali biti dovoljni da publika” zna u što se upustila “.

Elba je nastavio s tvrdnjom da pripovjedači trebaju imati pravo “reći ono što žele reći”, bez straha da će biti cenzurirani.

“Ne vjerujem u cenzuru. Smatram da bi nam trebalo dopustiti da kažemo ono što želimo reći. Jer, na kraju krajeva, mi smo kreatori priče”, izjavila je zvijezda Thora.

Iako su filmovi poput “Gone with Wind” dobili oznake upozorenja i premda su epizode brojnih televizijskih emisija povučene ili cenzurirane sa streaming usluga zbog rasnog materijala koji izaziva bijes, glavni umjetnici relativno su tihi po pitanju izražavanja mišljenja o toj temi.

Neki su čak naizgled podržali trend cenzure, poput Tine Fey, koja je zatražila da se epizode njezine hit serije „30 Rock“ povuku jer su uključivale upotrebu crne plohe. Ispričala se i za prošli rad.

Druge serije poput “It Is Always Sunnyin Philadelphia” i “The Golden Girls” također su sadržavale epizode sa spornim sadržajem koje su povučene sa streaming usluga, premda su kritičari tvrdili da mnogi od primjera za koje se navode da su satirični, zapravo sadrže uvredljive stvari.

Brojni umjetnici u posljednjim tjednima izgubili su svoj posao zbog djelovanja aktivista koje je bilo usmjereno protiv njih. Jedan od njih je i Mike Henry, koji je odstupio od uloge davanja glasa Clevelanda Browna u animiranom filmu ”Family Guy”. Henry je godinama davao glas u toj seriji, ali odlučio je odstupiti zato što su aktivisti pokreta ”Crni život vrijedi” izrazili oštro protivljenje tomu što on (bijeli glumac) svoj glas daje crnom liku u filmu.

Trend novonastale ”kulture poništavanja” posljednjih su mjeseci uglavnom kritizirali konzervativni stručnjaci, no Elba je daleko od desničarskog razmišljanja. Glumac je pristalica pokreta ”Crni život vrijedi” i otvoreno je govorio o suočavanju s rasizmom, još otkako je bio dijete u Britaniji, ali i sada kao jedan od glumaca Hollywooda.

„Uspjeh nije za mene poništio rasizam. Pitati me o rasizmu je kao da me pitate koliko dugo dišem”, rekao je Elba.

Izvor: Logicno.com

na vrh članka