U Hrvatskoj 58 novooboljelih

U Hrvatskoj 58 novooboljelih

U protekla 24 sata zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj - 633. Među njima je 111 pacijenata koji su na bolničkom liječenju, na respiratoru ih je sedam. Nema preminulih.

 
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5376 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 154 preminule, a 4589 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 2314 osoba.
 
Do danas su ukupno testirane 124 383 osobe, od toga 1167 u posljednja 24 sata.


● 
U Karlovačkoj županiji zabilježena su 3 nova slučaja, a u Zagrebačkoj jedan novi slučaj.

●  Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je je svih 30 uzoraka testiranih na koronavirus u protekla 24 sata izuzetih iz opće populacije negativno.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od Covida-19.

● Od ukupno 509 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije 15 je osoba pozitivno na koronavirus, i to iz Splita 3 osobe, iz Makarske 2 osobe, iz Sinja 1 osoba, iz Solina 1 osoba, iz Omiša 1 osoba, iz Trilja 1 osoba, iz Baške Vode 1 osoba, iz Dugog Rata 1 osoba, iz Hrvaca 2 osobe, iz Zmijavaca 1 osoba i iz Prgometa 1 osoba.

Od ukupno 15 novooboljelih osoba njih 3 su kontakti prethodno oboljelih dok se ostalih 12 osoba epidemiološki obrađuje. Uz 15 novooboljelih pozitivne na koronavirus su i 2 osobe s područja Grada Zagreba. 451 osoba je u samoizolaciji.

15 pozitivnih osoba na bolničkom je liječenju u KBC-u Split, dok je 1 osoba na respiratoru.

● Nema novooboljelih na području Zadarske županije, objavio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 107 uzoraka. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar hospitalizirana su četiri pacijenta, a u samoizolaciji je 127 osoba.

● Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 h jedna je novooboljela osoba. Riječ je osobi s područja Novalje, u tijeku je epidemiološka obrada kontakata.

Ukupno je oboljela 31 osoba, od čega je 1 aktivan slučaj, 29 osoba je izliječeno te je jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 7 osoba.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 11 je novih pozitivnih osoba (po jedan iz Vukovara, Vinkovaca, Županje,  Cerića, Nuštra, Vrbanje, Drenovaca, Gunje i Cerne te dva iz Otoka).

● Pet novih koronavirusom zaraženih osoba bilježi Grad Zagreb, dok je za 13 osoba određena mjera samoizolacije. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" priopćili su da su u protekla 24 sata proveli 368 testiranja na virus SARS-CoV-2.

● Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novozaražena osoba koronavirusom. U utorak su testirane 42 osobe, jedan nalaz je pozitivan, za 37 osoba stigli su negativni nalazi dok se za četiri osobe nalazi još očekuju.

Novooboljela osoba kontakt je osobe kojoj je već ranije potvrđen covid-19 s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i bila joj je određena samoizolacija.

● U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije testirana su 184 uzorka, od kojih je osam bilo pozitivni na koronavirus. Četiri novooboljele osobe su s područja Đakova, tri s područja Osijeka, a jedna iz Belog Manastira.

U KBC-u Osijek hospitalizirano je 28 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za 16 novih kontakata oboljelih osoba, pa je trenutačno na području županije u samoizolaciji ukupno 214 osoba.

● Prmorsko-goranskoj županiji danas je dvoje novozaraženih. Stoga, osam aktivnih.

● Novozaraženih nema u Istarskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. 

Pandemija koronavirusa u svijetu

● 
U svijetu je od početka pandemije više od 18 milijuna ljudi zaraženo i više od 700 tisuća preminulo. Eksperimentalnim cjepivom američke farmaceutske tvrtke Novavaks proizvedena su antitijela, izvijestili su iz te kompanije. Opširnije

●  Pandemija koronavirusa uzrokovala je najveći prekid obrazovanja u povijesti, izjavio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, upozoravajući pritom da to znači da se svijet suočava s "generacijskom katastrofom." Opširnije 

Izvor:hrt.hr

na vrh članka