Pupovac: Poziv na okretanje novoj vrsti suradnje

Pupovac: Poziv na okretanje novoj vrsti suradnje

Hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek će biti nepotpuno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja a ono je moguće samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala, poručio je na konferenciji za novinare Milorad Pupovac .


- U Kninu na dan koji Hrvati doživljavaju kao dan pobjede, a Srbi kao dan stradanja, pomiješano je u brašno i vodu. Svi su, a najviše premijer Andrej Plenković, dodali prstohvat soli i kvasac mira. Sol nije bila namijenjena ranama. Počelo je miješanje tijesta za pogaču pomirenja. Ali još je mnogo riječi i djela potrebno da bi ta pogača bila ispečena kako treba, da bi se dva suprodstavljena pogleda pročisitla od zločina i patnji, poručio je Pupovac.

Smatra da, kad bi se u taj proces uključili svi koji bi htjeli i koji su za njega neoophodni - onda to mnogo neće biti premnogo. Moramo se potruditi uklanjati nesporazume koji će pratiti ovaj proces, smatra. Dodao je kako će se ovaj proces komemorativnih gesta pomirenja idućih dana nastaviti i na drugim mjestima. O nekima tek treba razgovarati.

"Distanciranje od najgore prošlosti i osuda njezinih zala"

- Značajan dio komemorativnih gesta pomirenja moguće je postići s nama koji smo to ponijeli u Hrvatskoj. Za jedan dio, koji ima i može imati specifičnu težinu - to nije moguće. Ne bi trebalo slati poruke koje tu mogućnost otežavaju, a kamoli isključuju. Hrvatsko-srpsko pomirenje unutar Hrvatske uvijek će biti nepotpuno bez šireg hrvatsko-srpskog pomirenja. O njemu ovisi istinsko rješavanje ukupnih povijesnih trauma i okretanje novoj vrsti suradnje unutar EU-a, naglasio je Pupovac.

- Mnogi koji su vodili ili danas vode Hrvate i Srbe vjeruju da se pomirenje može dogoditi u prošlosti - ali to nije moguće. Suočavanje sa stradanjem i traumama jednih i drugih može se dogoditi samo distanciranjem od najgore prošlosti i osudom njezinih zala. Mir i pomirenje nužni su za perspektivu budućnosti, dodao je.

"Preko Srba u Hrvatskoj prelamali su se najbolji i najgori dijelovi prošlosti"

Pupovac je naglasio kako su se "preko Srba u Hrvatskoj prelamali najbolji i najgori dijelovi naše prošlosti". Traumatsko iskustvo Srba nakon ratova 90-ih je veliko i zato treba imati strpljenja, poručio te naglasio kako njegova zadaća njie produbljavati traume i sukobe, već stvarati pretpostavke za proces pomirenja za koji je uvjeren da će trebati biti uključeni i predstavnici Srbije.

Kazao je kako ne želi da se u Kninu građane dijeli na Srbe i Hrvate. Želi, kazao je - da ima prostora i za komemoraciju stradanja Hrvata i za komemoriranje stradanja građana Vukovara srpske nacionalnosti.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka