Potresna ispovijest zlostavljanih logoraša: apel protiv zaboravljanja žrtava

Potresna ispovijest zlostavljanih logoraša: apel protiv zaboravljanja žrtava

Zaklada Sunčica i udruga Žene u Domovinskom ratu - u Staroj su Gradiški uputile apel protiv prešućivanja i zaboravljanja žrtava seksualnog zlostavljanja u tamošnjem logoru.

Traže kažnjavanje zločinaca, ali i da se potpuno devastirano zdanje logora napokon uredi kao mjesto stradavanja u vrijeme obrane zemlje.


Pred samicom broj deset u kojoj je 91. provela deset paklenih dana - Ana se slomila.

- Ovdje je završio moj život od trideset godina. Ja više od 30 g nisam ni muško ni žensko, rekla je bivša logorašica Ana Popović.

Iz obližnjih je Gređana, sela s većinskim srpskim stanovništvom. Kad je okupirano, zatočili su je susjedi. Pretrpjela je strahote. Jednu večer, priča, cimerica ju je pronašla u nesvijesti.

- Kaže da me našla u lokvi krvi. Ja sam svu krvi izgubila, iskrvarila sam  počeli su komadi iz mene izlazit, dodala je Ana.

U logoru je seksualno zlostavljan i Ivica Magdić, hrvatski branitelj. Zatvoren je bio oko mjesec dana.

- Bile su to grozote koje uopće ne može zamislit da čovjek čovjeku može radit, naglasio je bivši logoraš Ivica.

Oboje su prvi put došli u mjesta svojeg stradanja. Apeliraju da se žrtve ne zaborave, zločin kazni, a bivši logor obnovi.

- On je potpuno obrastao i propao i on zaista kao da svim sredstvima se zatire mjesto patnje i stradanja ljudi, istaknula je predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu Marija Slišković.

- Ovdje ima toliko priča  različitog karaktera da ne bi bio problem napraviti memorijalno područje Stara Gradiška koje bi pričalo priču o svim totalitarnim režimima na ovom području, dodao je načelnik općine Stara Gradiška Velimir Paušić.

Stogodišnja utvrda zaštićeni je spomenik najviše kategorije i za malu općinu njezina je obnova prevelik zalogaj. Ne mogu se čak prijaviti ni za europski novac. Ali može država.

- Država je dužna i država je spremna ovo učiniti mjestom pijeteta koje i zaslužuje. Osobno ću prenijeti kome mogu i moram, kazala jepomoćnica ministra pravosuđa i uprave Vedrana Šimundža Nikolić.

Jer danas izgleda uistinu sramotno. Kroz logor je 91. prošlo više od tisuću zatočenika. Dostojno obilježavanje mjesta stradanja najmanje je što im država može dati.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka