Trgovci za sada ne razmišljaju o tužbama

Trgovci za sada ne razmišljaju o tužbama

Prema jučerašnjoj odluci Ustavnog suda, od svih mjera Nacionalnog stožera samo privremena zabrana rada nedjeljom nije bila ustavna. Veliki trgovci, koji su zbog takve odluke Stožera izgubili dio prometa, kažu da imaju i pravnu osnovu za tužbe, ali da o njima, za sada, ne razmišljaju.


Zabrana rada nedjeljom bila je težak udarac za trgovački sektor. Tijekom svih 6 tjedna zabrane, tražili su ukidanje te mjere.

- Drago nam je da postoji moralna satisfakcija da smo ipak bili u pravu kada smo tvrdili da ta odluka nije imala temelja ni u Ustavu, a vidimo sad ni u epidemiološkim razlozima, ističe Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete i član izvršnog odbora Udruge trgovine HUP-a.

U to se vrijeme, podsjeća premijer, produljilo radno vrijeme trgovina ostalim danima, ali se i ukinuo rad jedan dan u tjednu.

- Tada je savjet epidemiološke službe bio da se jedan dan u tjednu treba smiriti kretanje populacije, nema drugog prirodnijeg po meni izbora nego da to bude baš taj dan, ističe premijer Andrej Plenković.

Promet se tada u trgovini samo manjim dijelom prelio na ostale dane, pa bi trgovci imali pravo na tužbe.

- Tužbe trenutno nisu u planu, ali nam je stvarno drago da je Ustavni sud donio ovakvu odluku jer sve ostalo bi bilo potpuno nelogično, kaže Maruša Stamać, glavna koordinatorica udruge Glas poduzetnika.

- Većina nas još ne razmišlja o tužbama jer upravo to - mi trebamo pomoći trgovini sada, a ne kroz tri - četiri godine, kada bi ti pravni sporovi dobili ishod, naime trenutno je trgovina u jednoj vrlo nezavidnoj poziciji jer imamo mjesece izgubljenog prometa, ističe Denis Čupić, HUP - Koordinacija neprehrambene trgovine i trgovačkih centara.

I dok se prehrambena trgovina dobro drži, neprehrambeni dio trgovine, kaže Čupić, i dalje je u gubicima.

- U drugoj polovici kolovoza oni su se počeli kretati blizu 20 posto i svi očekujemo što će biti s brojkama od rujna, dodaje Čupić. 

Strah od recesije, smanjeni osobni dohoci i nošenje maski smanjuju potrošnju na nužni minimum.

- I zato se i nadamo da u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji neće pasti na pamet nikome da se tako izrazim, "prčka" u ovoj situaciji po neradnoj nedjelji, kaže Školnik.

No neradna je nedjelja bila predizborno obećanje, kaže premijer.

- Vlada će tijekom ovoga mandata predložiti jedan zakon koji će biti jedan balans između onoga da se u načelu ne radi ali da se omogući zbog turizma i gospodarstva jedan broj nedjelja koji bi bio radan, poručio je Plenković.

Tako će rad ili nerad nedjeljom biti tema o kojoj će se i u budućnosti sukobljavatimišljenja.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka