Obustava proizvodnje i otpuštanja u tekstilnoj industriji

Obustava proizvodnje i otpuštanja u tekstilnoj industriji

Koronakriza ostavila je posljedice i na domaće tekstilce, uglavnom izvoznike. I u Krapini je jedna tvornica privremeno obustavila proizvodnju zbog samoizolacije gotovo svih radnika, a druga će ovih dana otpustiti njih 100-tinjak.


Ni program šivanja po mjeri, ni milijunska ulaganja u opremu, ni disperzija tržišta između Njemačke, Italije i Nizomemske nije mogla pripremiti ovo poduzeće na pojavu koronavirusa. Drastičan pad prodaje odijela u cijelom svijetu, doveo je do pada prihoda za čak 46 posto.

- Što se tekstila tiče u Europi to je stvarno nastao pomor, a mi 99 posto izvozimo, rekao je predsjednik Nadzornog odbora Kotke d.d. Ivica Cerovečki.

Prošlog tjedna s planom restrukturiranja upoznati su radničko vijeće i sindikat. Vijesti nisu dobre, slijede otkazi.

- 104 ljudi, poimence, jedna grupa je obaviještena u petak jedna u ponedjeljak. Kakva je atmosfera? A kaj da vam velim svi smo zabrinuti, naglasila je sindikalna povjerenica u Kotki d.d. Davorka Kiseljak.

- Zbrinut ćemo radnike, prema zakonu, bilo bi najbolje da radnici ostanu, ali do kraja proljeća znači treći ili četvrti mjesec, nema šanse da se išta na bolje promjeni, dodao je Cerovečki.

Krapina je tradicionalno tekstilni grad, svima je knedla u grlu.

- Koriste se mjere onog skraćenog radnog vremena, koristile su se mjere za vrijeme COVID-a, ali jednostavno je tu nedostatak posla. to je teško za radnika ali je teško i za grad i za sve nas, kazao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Prazna radna mjesta i u obližnjem Krateksu. No, privremeno. Zbog većeg broja oboljelih, svi radnici osim uprave su u samoizolaciji, proizvodnja je obustavljena do 2. listopada. Nisu pomogle pregrade ni maske, niti druge mjere, virus se brzo proširio.

- Nas 210 radi u istom prostoru gdje je dosta velika vlaga radi pegli, eto epidemiolog je odlučio da svi idu u samoizolaciju, poručila je direktorica Krateksa d.d. Iva Pezer.

Manje narudžbi i manje posla tek očekuju. Ni haljine se, naime, ne prodaju.
Jer naši kuci su renomirani njemački i europski brendovi koji jako loše prodaju svoju robu, imali su pad prodaje 50 posto.

Mnoge su nedaće kroz desetljeća preživjeli tekstilci u Hrvatskoj. Hoće li korona kriza biti kap koja će preliti čašu?
  

Izvor:hrt.hr

na vrh članka