Mandatar libanonske vlade odstupio jer nije uspio sastaviti vladu

Mandatar libanonske vlade odstupio jer nije uspio sastaviti vladu

Mandatar za sastav nove libanonske vlade Mustafa Adib podnio je ostavku nakon što je gotovo mjesec dana pokušavao sastaviti nestranačku vladu, što nije uspio usprkos francuskom pritisku da se pokuša riješiti najteža kriza od građanskog rata 1957-1990.


Adib, bivši veleposlanik u Berlinu, izabran je 31. kolovoza da sastavi vladu stručnjaka u zemlji u kojoj moć dijele muslimani i kršćani.

No njegovi su napori naišli na prepreku zbog imenovanja u vladi, posebice na mjesto ministra financija, koji bi imao presudnu ulogu u izradi programa za izlazak Libanona iz duboke ekonomske krize.

Pogođene ogromnim dugovima, libanonske su banke paralizirane, a valuta je u padu.

Razgovori s Međunarodnim monetarnim fondom o vitalnom paketu pomoći zastali su ove godine. Prva zadaća vlade bila bi ponovno pokrenuti pregovore. Adib, sunitski musliman, rekao je da odstupa od "zadaće sastavljanja vlade" nakon sastanka s predsjednikom Michelom Aounom, kršćaninom.

Sastavljanje vlade je naišlo na prepreku zbog zahtjeva dviju glavnih libanonskih šijitskih skupina, Amala i Hezbolaha, da imenuju kandidate za nekoliko mjesta, uključujući ministra financija.

Adib je održao nekoliko sastanaka s visokim šiitskim političarima, ali nije uspio postići dogovor o načinu izbora ministara.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka