Život blagajnica iz "nedjeljnih šihti"

Život blagajnica iz "nedjeljnih šihti"

Nedjelja je mnogima sinonim za neradni dan - no rijetko i blagajnicama. Ipak, postoje i drugačiji primjeri. U općini Martijanec su se svi brzo naviknuli na neradnu nedjelju, a trgovci, kažu - nisu osjetili gubitke.


Blagajnica Marija Golub propustila je nedjeljna druženja uz kavicu, roštilje, obiteljske ručkove jer - mora raditi. I tako već 8 godina. Radi kao blagajnica i konobarica u Klenovniku. Lijepo je, kaže, raditi više, ali nedjelja je dan za obitelj, druženje, mise i šetnje.

U istoj trgovini u Klenovniku radi i Nedjeljkova supruga. Ručkovi i mise bez - majke - nisu isti, kaže - Puno nam znači nedjeljni ručak, jedva čekamo da budemo malo slobodni i da uživamo, govori Nedjeljko. No baš u nedjelju - najveći je promet - kaže vlasnik trgovine Izidor Gladović.

Na drugom pak kraju Varaždinske županije, u Martijancu - trgovine su nedjeljom već gotovo dvije godine - zatvorene. U prosincu 2018. godine u toj je općini devet trgovaca potpisalo sporazum i ukinulo rad nedjeljom i blagdanom.
Iako je tijekom aktualne pandemije dana mogućnost da rade - i dalje je većina ostala zatvorena.

- Većina i dalje ne radi, stožer je preporučio da tijekom lockdowna rade, ali sad kad se koliko-toliko normaliziralo, nema potrebe za radnom nedjeljom, dodao je načelnik Martijanca Dražen Levak.

Tako se, nakon desetljeća jutarnjih "šihti"na nedjeljni ručak već naviknula blagajnica Renata Dretar. Ubrzo su se mještani, ali i trgovci iz Martijanca - na to naviknuli. Vlasnik trgovine Nikola Tenčić kaže - promet je se nije baš smanjio - jedan mjesec je manji, a jedan viši. 

Ipak, neki su trgovci na oprezu. Smatraju da bi zabrana rada nedjeljom mogla dokrajčiti male, lokalne trgovine. Stoga predlažu da se sve zatvori - i kiosci i "benzinske koje prodaju rižu i šećer". Ako se zakon promijeni, Marija s početka priče nedjelje će provoditi uz obitelji. Ali uz manju plaću.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka