Macron: Turska poslala džihadiste u Nagorno-Karabah

Macron: Turska poslala džihadiste u Nagorno-Karabah

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je danas Tursku da je poslala sirijske džihadiste da se bore u sukobima u Nagorno-Karabahu.Turska, koja je saveznik Azerbejdžana, negirala je da je poslala plaćenike.

"Sada imamo informaciju da su sirijski borci iz džihadističkih grupacija prebačeni preko jugoistoka Turske ka Nagorno-Karabahu. To je veoma ozbiljna, nova činjenica, koja mijenja situaciju", naglasio je Makron novinarima u Bruxellesu, gdje se održava summit lidera Europske unije.

Nešto ranije su Francuska, Rusija i SAD pozvale na primirje u oblasti Nagorno-Karabah, kao i vraćanje dijalogu bez odgađanja. Tri zemlje kopredsjedavaju OEBS-ovom Grupom iz Minska formiranom 1992. godine radi posredovanja u postizanju mirnog rješenja spora oko enklave.

Iz kancelarije francuskog predsjednika priopćeno je da je on o ovom pitanju razgovarao u sklopu napora za postizanje prekida vatre u regiji  sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

U priopćenju se ističe da su dvojica lidera izrazili zabrinutost zbog toga što je Turska poslala plaćenike iz Sirije u Nagorno-Karabah.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka