U Španjolskoj pobačaj će moći izvršiti 16 i 17-godišnjakinje bez dozvole roditelja?

U Španjolskoj pobačaj će moći izvršiti 16 i 17-godišnjakinje bez dozvole roditelja?

Španjolska vlada priopćila je da želi promijeniti zakon kako bi omogućila 16 i 17-godišnjakinjama da obave abortus bez dozvole roditelja.

Ministrica ravnopravnosti Irene Montero rekla je da bi žene trebale imati pravo "odlučivati o svom tijelu", javio je BBC.

Vladajuća Popularna stranka (PP) je 2015. godine promijenila španjolske zakone o pobačajima i propisala roditeljski pristanak za osobe u dobi između 16 i 18 godina.

Abortus je legalan u Španjolskoj u prvih 14 tjedana trudnoće žene.

U srijedu je Montero rekla da je reforma "više nego potrebna".

Dodala je da će biti uvedene i druge mjere, uključujući veći fokus na spolno obrazovanje koje je opisala kao "cijepljenje" u borbi protiv rodno-zasnovanog nasilja.

Izmjena zakona također bi uključivala pravo na "najnovije oblike" kontracepcije, rekao je ministar parlamentarnoj komisiji.

Vlada ima za cilj ukidanje reforme - koju je PP uveo 2015. godine - kojom je uspostavljena obveza roditeljskog pristanka u slučaju djevojčica između 16 i 18 godina koje su željele prekinuti trudnoću.

Ali da bi mogli promijeniti to pravilo, trebala bi im podrška apsolutne većine u parlamentu, koja iznosi 176 glasova. Abortus je prvi put legaliziran u Španjolskoj 1985. godine u slučajevima silovanja ili fizičkog oštećenja majke ili djeteta.

Opseg zakona proširen je 2010. kada je zadnja vlada dozvolila pobačaj do 22. tjednu u slučajevima fetalnih deformacija.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka