Policija objavila snimke napada i potvrdila da se radi o terorizmu - video

Policija objavila snimke napada i potvrdila da se radi o terorizmu - video

Na konferenciji za novinare Ravnateljstva policije prikazane su snimke nadzornih kamera u vrijeme napada na zgradu Vlade na Trgu sv. Marka u ponedjeljak.

 Ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika. Utvrđeno je da napad ima teroristički modalitet.Policija nastavlja opsežna istraživanja i o svemu obavještava DORH. Naglasio je da su u 24 sata nakon napada imali 83 dragovoljne predaje oružja. U 5 dana predano nam je ili je zaplijenjeno 12 automatskih i 4 poluautomatske puške, 10 pušaka, 16 pištolja, 53 ručnie bombe, 24 tromblona, 1 kg eksploziva te velika količina streljiva, rekao je.

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon očevida od PU zagrebačke zaprimilo rezultate do sada poduzetih izvida događaja 12. listopada na Markovom trgu i izvide o počinitelju. Prema rezultatima dosad poduzetih izvida postoje elementi koji ukazuju na na teroristički način izvršenja kaznenog djela. ŽDORH u Zagrebu će i dalje u suradnji s PU zagrebačkom poduzimati mjere i radn je u odnosu na druge osobe i događaje koji se mogu povezati s ovim događajem, kazao je županijski državni odvjetnik Jurica Ilić.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazao je kako policija od prvog saznanja radi opsežno krim istraživanje u kojem je proveden velik broj mjera i radnji i prema rezultatima dosad provedenih radnji, potvrđeno je da se radi o pokušaju tri teška ubojstva policijskih službenika koji su bili na osiguranju Vlade i Sabora.

Cijeli policijski sustav na nogama

Milina je naglasio da je više timova krim policije ali i cjelokupni policijski sastav uključen u prikupljanje obavijesti povezanih s mladićem koji je počinio ovaj čin. Glavni ravnatelj policije izrazio je sućut obitelji Danijela Bezuka. Naglasio je kako može potvrditi da u napadu ima elemenata koji ukazuju na počinjenje djela uz teroristički modalitet.

- I danas smo priveli jednu osobe na području PU sisačko-moslavačke koju možemo dovesti u vezu s događajima na Markovom trgu. Ta osoba je u pritvoru i trenutno će je ispitati Općinski državni odvjetnik u Sisku, dodao je. Milina je rekao kako je nakon događaja, od 12. do 16 listopada policija u svom redovnom radu imala osamdeset i tri slučaja dragovoljne predaje oružja. Dodao je kako su u policiji svjesni tog problema.

Dragovoljna predaja oružja

- Ukupno u tih pet pronašli smo dvanaest automatskih pušaka, četiri poluautomatske puške, šesnaest pištolja, pedeset i tri ručne bombe, te veliku količinu različitog streljiva i skoro kilogram eksploziva, naglasio je. Dodao je kako je sa svim načelnicima policijskih uprava održao video konferenciju gdje je ukazao na problem s različitim oblicima ugrožavajućeg ponašanja.

- Zatražio sam da policija poduzima sve preventivne mjere kako bi ta ponašanja prevenirali da bi zaštititli sve građana RH, a i najviše državne dužnosnike, poručio je Glavni ravnatelj policije. Istaknuo je da je policiji  prvenstveni cilj sigurnost Republike Hrvatske, te svih njezinig građana i turista. Dodao je kako je Hrvatska sigurna turistička zemlja.

Elementi koji upućuju na teroristički napad

- Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je nakon očevida od PUZ-a zaprimilo rezultate do sada poduzetih izvida događaja 12. listopada na Markovom trgu i izvide o počinitelju. Prema rezultatima dosad poduzetih izvida postoje elementi koji ukazuju na na teroristički način izvršenja kaznenog djela. Županijsko državno odvjetništvo Republike Hrvatske u Zagrebu će i dalje u suradnji s PUZ-om poduzimati mjere i radnje u odnosu na druge osobe i događaje koji se mogu povezati s ovim događajem, kazao je županijski državni odvjetnik Jurica Ilić .

Glavni ravnatelj policije kazao je kako je policija podigla mjere osiguranja. Naglasio je kako je sustav i dotad bio funkcionalan. Dodao je kako je napadač ispucao određenu količinu streljiva te je zamijenio okvir i dodatno je ispalio jedan dio streljiva.Nakon reakcije policijskog službenika napadač odustaje, kazao je Milina.

- Policija je dosta detaljno, ne mogu reći potpuno, ali vrlo detaljno utvrdila njegovu trasu kretanja, policija još mora provjeriti i pregledati  niz informacija, tako da ja sad ne mogu te detalje reći, kazao je. Naglasio je kako je dolazak napadača bio neočekivan te da je taj napad bio vrlo brz i iznenadan. Nije mogao točno potvrditi da je napadač htio ući u Vladu, ali nije to ni isključio.

Priveden 63-godišnjak s područja Kutine 

Na području Kutine policija je privela 63-godišnjaka. Muškarac je u više navrata rekao da vjeruje da bi pokojni Bezuk usmrtio premijera da je to mogao te da on o tome mašta. Kod njega je pronađeno i različito vatreno oružje, streljivo i eksplozivne tvari. Pored navedenog, za čin pokušaja teškog ubojstva je naveo da je pokojni to trebao prepustiti njemu i svom ocu, a za sebe je naveo kako on osobno o tome mašta. Policija je obavila pretrage doma, drugih prostorija i vozila te je pronađeno više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari koje je oduzeto.

Policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjim hrvatskim državljaninom sa šireg područja Kutine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo “Prijetnja” na štetu predsjednika Vlade RH te kazneno djelo “Nedopušteno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari”, priopćila je policija. Osumnjičenik je predan pritvorskom nadzorniku PU sisačko-moslavačke, a policija je protiv njega podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Priveden je i 48-godišnjak u Zagrebu

Priveden je i 48-godišnjak u Zagrebu, također zbog prijetnje premijeru putem društvenih mreža. U njegovu mobitelu policija je pronašla objavu u kojoj Andreju Plenkoviću prijeti smrću. Prijetnja na društvenoj mreži objavljena je 14. listopada u ranim jutarnjim satima oko 5.35 s ciljem da se ozbiljno uznemiri i zastraši osoba kojoj je upućena. Zagrebački su ga policajci uhitili, proveli kriminalističko istraživanje i predali ga pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava dostavljena nadležnom državnom odvjetniku.

Danijel Bezuk, koji je u napadu na zgradu Vlade teško ranio policajca, na svom je računalu dulje vrijeme pregledavao različite informacije vezane uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Zorana Milanovića.  Naime, policija je pronašla fotografije i tekstove o uredima Vlade i predsjednika, lokacijama tih objekata, rutama kojima se do njih dolazi te aktivnostima premijera i predsjednika. Premijer Plenković je prije nekoliko dana napad okarakterizirao kao teroristički čin.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka