Uskrs radio ljubuski2xl

15. srpnja 1815. – kako je izgledala predaja velikog Napoleona?

napoleon predajaNapoleon je na današnji dan napokon pristao da se ukrca na britanski brod i da se de facto preda Britancima.

Kapetan broda uljudno je primio Napoleona, dao mu je veliku kabinu i naredio kurs prema Britaniji. Plovidba je trajala oko tjedan dana i Napoleon je za to vrijeme imao rutinu da svako poslijepodne prošeće palubom, pri čemu su britanski mornari i časnici iz poštovanja skidali kape i držali se na uljudnoj udaljenosti, razgovarajući s njim samo kad bi ih on pozvao. 

Na današnji dan 1815. napokon se predao jedan od najvećih vojskovođa u povijesti, francuski car Napoleon Bonaparte. Prethodna njegova predaja, 1814. godine, kad je završio na otoku Elbi, nije bila konačna jer je Napoleon uspio obnoviti snage, isploviti s Elbe za Francusku, skupiti veliku vojsku i opet se suprotstaviti europskim silama u Bitki kod Waterlooa. U toj je bitki bio na domak pobjede, no francuske su snage savladane od strane ujedinjenih Britanaca i Prusa. Nakon tog poraza kod Waterlooa, Napoleon se povukao u Francusku, što dalje od neprijatelja, na samu atlantsku obalu. Smjestio se na otočić Île-d’Aix u Atlantskom oceanu, nekoliko kilometara od francuske obale.

Namjeravao je pobjeći u SAD, no Britanci su brodovima blokirali obalu da im ne pobjegne. Budući da se nikako nije htio predati francuskim rojalistima ili Austrijancima, svojim zakletim neprijateljima, počeo je razmatrati mogućnost da zatraži azil od Britanaca, bilo da se naseli u Engleskoj ili da ga oni prevezu u SAD. Započeo je pregovore s engleskim kapetanom Frederickom Maitlandom, zapovjednikom broda HMS Bellerophon (74 topa), koji je bio usidren nedaleko od otočića i koji je pazio da Napoleon ne pobjegne preko mora. Napoleon je na današnji dan napokon pristao da se ukrca na britanski brod i da se de facto preda Britancima. Kapetan broda uljudno je primio Napoleona, dao mu je veliku kabinu i naredio kurs prema Britaniji.

Plovidba je trajala oko tjedan dana i Napoleon je za to vrijeme imao rutinu da svako poslijepodne prošeće palubom, pri čemu su mornari i časnici iz poštovanja skidali kape i držali se na uljudnoj udaljenosti, razgovarajući s njim samo kad bi ih on pozvao. Na kraju je HMS Bellerophon uplovio u englesku luku. Kad se doznalo da je Napoleon na brodu, nastala je senzacija među stanovništvom, no britanski lord Keith naredio je da Napoleon mora ostati izoliran. Ostao je na brodu dva tjedna, dok britanska vlada konačno nije odlučila što će s njim. Odbili su sve njegove zahtjeve za prijevozom u SAD ili za naseljavanjem u Britaniji i odredili da ga se smjesti na udaljeni otok Svetu Helenu, usred Atlantskog oceana, koji je više od 2000 kilometara udaljen od najbližeg kontinenta – Afrike. Napoleon je na Svetoj Heleni i umro, niti 6 godina kasnije.

Izvor: narod.hr

na vrh članka