Europska komisija stala na stranu Slovenije: Primijeniti odluku arbitražnog suda, spremni smo pomoći

Europska komisija stala na stranu Slovenije: Primijeniti odluku arbitražnog suda, spremni smo pomoći

Slovensko hrvatski arbitražni spor jedna je od glavnih tema razgovora novoizabranog slovenskog predsjednika Boruta Pahora u Bruxellsu. Pahor je, od svojih bliskih sugovornika predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i predsjednika Komisije Jeana-Claudea Junckera, tražio da se Europska unija snažnije i aktivnije uključi u provedbu arbitražne presude o granici sa Hrvatskom.Jean-Claude Juncker izjavio je da granični spor između Hrvatske i Slovenije nije samo bilateralno pitanje, nego da utječe na cijelu Europsku uniju i da je to puno važnije pitanje nego što mnogi u Sloveniji i Hrvatskoj misle. U tom duhu je Komisija predložila da posreduje među dvjema stranama. To je puno važnije pitanje nego što puno ljudi i Sloveniji i Hrvatskoj misle, rekao je Juncker prije razgovora s Pahorom.

Istaknuo je da ponuda o posredavanju nije dobro prihvaćena. Rekao je da neriješeno granično pitanje između Hrvatske i Slovenije utječe na perspektivu zemalja zapadnog Balkana da postanu članicama EU-a. Dodao je kako Komisija ne želi incidente između dviju država.

Slovenski predsjednik Pahor je ustvrdio da nije točno hrvatsko stajalište o neriješenom graničnom sporu. Granično pitanje je riješeno arbitražnom presudom. Ovdje je riječ o provedbi  potpisanog sporazuma, koji je dio sporazuma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kazao je.

Uoči sastanka Pahor-Juncker glasnogovornik Europske komisije ponovio je koje je njezino stajalište. Pozicija Komisije jasna je od srpnja prošle godine, od kada ponavljamo potrebu da se primijeni odluka tog arbitražnog suda. Mi smo spremni ponuditi svoje stručne usluge i olakšati objema državama kako bi počeo primjeren i konstruktivan proces kojim bi se to pitanje jednom i zauvijek zatvorilo, rekao je glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas.

Europska je komisija u posljednja dva mjeseca, osobito nakon isteka roka za provedbu arbitražne odluke, pozivala na nastavak dijaloga o primjeni arbitražne odluke i na izbjegavanje bilo kakvih jednostranih postupaka koje bi doveli do incidenata na terenu ili usporili postignuti dijalog između dvije zemlje.

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka