Udovice hrvatskih branitelja: ‘Tko ima moć pustiti komediju koja omalovažava nas i naše muževe koji su dali život za domovinu?’

Udovice hrvatskih branitelja: ‘Tko ima moć pustiti komediju koja omalovažava nas i naše muževe koji su dali život za domovinu?’

Film Pave Marinovića “Ministarstvo ljubavi” nakon prosvjeda braniteljskih udovica ipak nije emitiran na HRT2 u previđenom terminu, no, film će na kraju biti prikazan samo u drugom terminu, zapravo trećem jer je prikazivanje još jednom pomaknuto.

HRT se predomislio: Ipak će prikazati film kojim se vrijeđaju udovice Domovinskog rata

Odgovorna odluka javne televizije: Nisu pustili film kojim se vrijeđaju udovice Domovinskog rata

Marinkovićev film “Ministarstvo ljubavi” koji je financirao HAVC – još jedno ocrnjivanje hrvatskih branitelja?

Zbog svega udovice hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba okupile su se u četvrtak navečer pred zgradom HRT-a na Prisavlju.

“Ovo nije prosvjed, želimo pokazati javnosti i HRT-u da Udruga udovica ima podršku svih hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, i svih Hrvata. Hvala vam što volite svoju domovinu. Zaustavimo blaćenje Domovinskog rata i Republike Hrvatske. Unatoč tome što su odgovorni na HRT-u, a to su Robert Kunić i ostali, upozoreni kako ‘Ministarstvo ljubavi’ izruguje i vrijeđa nas udovice, našu djecu, naše ubijene muževe, Domovinski rat i RH, odlučili su film prikazati večeras. Na jučer održanom sastanku s predstavnicima braniteljskih udruga u Ministarstvu, s ministrom Medvedom, sve braniteljske udruge dale su nam podršku i tada smo tražili da se film ne prikazuje na javnom servisu. Ministar je i pismeno uputio zahtjev svim odgovornima na HRT-u za neprikazivanjem ovog uratka. Ovog puta moramo se obratiti premijeru Plenkoviću: Tražimo od vas objašnjenje tko to u HRT-u ne želi poslušati riječ i apel vašeg ministra branitelja. Tko to ima veću i jaču moć na HRT-u od ministra vaše i naše Vlade, ako je ministar na sastanku tražio u pisanom obliku da se ponižavajuća komedija ne prikazuje, koju između ostalog financiramo i mi iz proračuna, te stoga još više vrijeđa, omalovažava nas udovice i naše muževe koji su dali život za domovinu. Molimo vas potrudite se sankcionirati sve odgovorne koji nisu poslušali ministra. Pitanje glasi: Tko uopće vlada u Hrvatskoj?”, poručile su udovice branitelja, donosi 24sata.

‘Ministarstvo ljubavi’ – kako su javna televizija i HAVC sudjelovali u snimanju i financirali film koji vrijeđa udovice hrvatskih branitelja?

“Moram uputiti poruku ministrici kulture Obuljen jer ljudi koji su dobili priliku služiti hrvatskom narodu moraju prije svega čuvati dostojanstvo tog naroda, a ne svoj autoritet. Ministrica Obuljen, koja je isto tako žena, ne želi stati u zaštitu dostojanstva žene te nam se čini kako čuva svoj autoritet i pitamo se kome služi, odnosno ministrira?!”, nadodaju.

Radi se o filmu koji “prati dvojicu inspektora u potrazi za udovicama hrvatskih branitelja koje krše novi obiteljski zakon prema kojemu gube novčanu naknadu ako žive u izvanbračnoj zajednici”.
Inspektori u filmu su Stjepan Perić i Draženu Kühn, a glume još Ecija Ojdanić, Olga Pakalović, Dijana Vidušin, Daria Lorenci Flatz, Nenad Srdelić, Janko Popović Volarić, Matija Prskalo, Ksenija Marinković, Snježana Sinovčić-Šiškov, Hristina Popović, Edita Karađole i drugi.

Glavni producent filma je Stanko Babić, tvrtka Telefilm. Poduprli su ga HAVC, Češki filmski centar, HRT i Eurimages.

Izvor: narod.hr/24sata

na vrh članka