Čičak: Zatrašujuće je u što se pretvorio Hrvatski sabor

Čičak: Zatrašujuće je u što se pretvorio Hrvatski sabor

Preokret u slučaju HDZ-ovog župana Alojza Tomaševića, pitanje morala i kaznenog prijestupa vjeroučitelja Bagarića teme su koje su nas zaokupljale početkom godine i tražile odgovor gdje je granica morala i kaznene odgovornosti. Ove teme u Studiju 4 komentirao je Ivan Zvonimir Čičak, utemeljitelj Hrvatskog Helsinškog Odbora.

Komentirajući prosvjed protiv prikazivanja filma Ministarstvo ljubavi Čičak je kazao kako je umoran od takvih SUBNOR-ovskih događanja. "Maknimo se od zabrana. Najbolji sudac tom filmu bit će javnost", kazao je. Za povlačenje tužbe za zlostavljanje supruge župana Tomaševića kazao je kako je apsurdno, "ali se radi o životnoj situaciji u kojoj žena mora negdje nastaviti živjeti". "HDZ je Tomaševića izbacio iz stranke, ali sumnjam da ga netko može smijeniti s mjesta župana", kazao je Čičak. "To otvara pitanje javne odgovornosti u Hrvastkoj", smatra Čičak koji je naveo primjer švedske ministrice koja je karticom kupila jednu stvar, a sutradan je novac vratila i nepovratno odstupila.

Za slučaj vjeroučitelja Bagarića kazao je kako se radi o moralnom prijestupu ali i prenapuhanom slučaju. Naročito jer se dogodio nakon presude Praljku na koju je, smatra Čičak - javnost nesmotreno reagirala što nam se obija u svijetu. Pozvao je na riječi biskupa Komarice "Vrijeme je da svi prestanemo svatko veličati svoje osobe koje su osuđene za ratne zločine - kao heroje". Drugi nivo rasprave je to da bi vjeroučitelj svoje učenike trebao poučavati moralu i toleranciji. Trebaju postojati mjere kojima će se postupati prema svakom učitelju koji se tako ne ponaša. Upitao je međutim, tko je dopustio učenicima da na sat donose mobitele. "Demokracija se mora nekad braniti i cenzurom.

Istup bivšeg predsjednika Mesića u Nedjeljom u dva komentirao je riječima "On svoja stajališta mjenja prema potrebi i sebe spušta na nivo onog što on zapravo jest, da to ne imenujem". "Kod nas još nije razvijena demokratska svijest. Treba u emisije zvati druge ljude, širiti vidike i otvarati teme koje nisu stereotipne i ljude zaiteresirati za njih", kazao je Čičak. "Ne možemo imati parlament u kojemu gotovo da nema pravnika", rekao je Čičak koji smatra da bi 'žarišnik demokracije' trebao biti saborski Odbor za medije, a da je sabornica 'tvornica' govora mržnje. "Ako je točno da su zastupnici slika društva - onda se ne čudim zašto 'klinci' odlaze. Zatrašujuće je u što se pretvorio Hrvatski sabor", zaključio je.

Izvor: HRT

na vrh članka