Uoči puta u Čile i Peru: Prvi pohod nekog pape srcu Amazonije

Uoči puta u Čile i Peru: Prvi pohod nekog pape srcu Amazonije

Velik odaziv volontera koji se žele uključiti u organizaciju posjeta pape Franje Čileu iznenadio je i same organizatore, istaknuo je u razgovoru za vatikansku misijsku agenciju Fides jedan od voditelja Odjela za volontere Francisco Elorrieta.

U sve dionice Papina posjeta uključeno je 19 tisuća volontera, a među njima je 107 njih koji su stariji od 70 godina. U pomoć oko organizacije posjeta poglavara Crkve uključile su se i osobe s posebnim potrebama te volonteri iz drugih zemalja Latinske Amerike i svijeta. Sve to odražava radost i nadu u danima uoči Papina pohoda, ističe Elorrieta, dodajući da će oko osam tisuća volontera sudjelovati i na misi 13. siječnja u Movistar Areni koju će predvoditi nadbiskup Santiaga, kardinal Ricardo Ezzati.

Nekoliko dana uoči Papina posjeta dogodio se incident ispred katoličke crkve Sv. Elizabete Ugarske. Nepoznati počinitelji zapalili su vatru ispred crkve i ostavili poruku o prijetnji bombom za Papina posjeta. Susjedi su primijetili vatru, ugasili je i pozvali policiju, rekao je župnik Fernando Ibanez, dodajući da neki taj čin povezuju s napadima na katoličke i evangeličke crkve koji se događaju u pozadini sukoba oko Mapuche naroda.

Povjerenica za pastoral toga domorodačkog stanovništva u biskupiji Temuco za Fides je izjavila da su počinitelji još uvijek nepoznati i da treba biti oprezan u medijskom povezivanju prijetnji Papi s događanjima oko toga naroda. Isolde Reuque Paillalef ističe da se takvim nasilnim načinima privlačenja pozornosti čini više štete nego koristi za domoroce koji se bore za svoja prava.

Indijanci od Pape ne očekuju politička rješenja, nego blagoslov, ohrabrenje u vjeri i govor u korist socijalne pravde, jer Papa, koji je upoznat s problemima domorodačkog stanovništva, je svećenik, nije predsjednik Čilea niti ministar s posebnim ovlastima, rekla je Reuque.

Posjet Sv. Oca Čileu osiguravat će, kako prenosi argentinski list „La Nacion", 18 tisuća policajaca, od kojih 9.500 u glavnome gradu.

Papa Franjo 15. siječnja odlazi na svoje 22. apostolsko putovanje na kojem će posjetiti Čile i Peru. Putovanje će ukupno trajati osam dana, od 15. do 22. siječnja. To je peti puta da papa Bergoglio posjećuje južno-američki kontinent tijekom svog pontifikata. To je drugi put da neki papa posjećuje Čile i treći pohod Petrova nasljednika Peruu, ali će to biti prvi put pohod nekog pape srcu Amazonije.

Ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke, predstavljajući novinarima program putovanja je istaknuo kako će Papin susret s predstavnicima pučanstva iz Amazonije biti najzanimljiviji, jer će poslužiti za otvorenje Panamazonske sinode. Letom iz Lime do Puerto Maldonata Papa će preletjeti cijeli Peru i cijelu Amazoniju. Tu će ga dočekati urođenička obitelj, koja će ga otpratiti na susret s urođenicima i pučanstvom pokrajine Tambopata. Papa će im pokloniti svoju encikliku Laudato si' prevedenu na tamošnjim jezicima, pozdraviti tajnika Biskupske sinode kardinala Baldisserija koji će pratiti Papu po Peruu i prirediti Panamazonsku sinodu.

Ovo 22. apostolsko putovanje pape Bergoglia odvijat će se – primijetio je Burke - u znaku mira, jedinstva i nade te priopćio novinarima da će Papa u Čileu susresti i dvije žrtve represije diktatora Augusta Pinocheta sedamdesetih godina, čija imena nisu još službeno poznata. Oni će mu predati posebno pismo u ime svih stradalnika.  

MISIJA / IKA

na vrh članka