14. siječnja 1992. Apel New York Timesa – Spasimo Hrvatsku od uništenja vojske Jugoslavije!

14. siječnja 1992. Apel New York Timesa – Spasimo Hrvatsku od uništenja vojske Jugoslavije!

Dan nakon priznanja Vatikana i dan uoči priznanja Republike Hrvatske od država Europske unije 14. siječnja 1992., u uglednom New York Timesu izašao je “Apel za mir u Hrvatskoj”.

Tekst Apela napisao je Ivo Banac:

U posljednjih nekoliko tjedana Jugoslavenska je armija počela neobjavljeni rat protiv Hrvatske. Deseci sela sravnjeni su sa zemljom, mnogi povijesni spomenici uništeni, nekoliko gradova, među njima i sam glavni grad Zagreb, bombardirano je.

Takvo nasilje i uništavanje kakvo se događa u Hrvatskoj, Europa ne pamti od Drugoga svjetskoga rata. Masakrirani su nevini civili, uništene bolnice i crkve. Savjest nam nalaže da dignemo glas protiv besmislenog rata. Apeliramo na vlade Zapada i Istoka da zaustave jugoslavensku armiju u neobuzdanome uništenju.

Apeliramo na humanitarne organizacije da zaštite sve žrtve brutalnosti. Apeliramo na savjest muškaraca i žena da glasno prosvjeduju protiv nevolje Hrvata, koji su suočeni ne samo s opasnosti totalnog razaranja njihove zemlje nego i s uništenjem njih samih.

Tekst apela potpisala su od listopada 1991. do siječnja 1992. čak 104 nobelovca!

A zatim do veljače 1992. sve skupa njih 127!  Nikada do tada toliki broj nobelovaca nije zajednički dao potporu nekoj akciji.

Izvor: narod.hr

na vrh članka