Kući za blagdane? Austrija sprema restriktivne mjere za Srbe, Hrvate, Bosance i Hercegovce…

Kući za blagdane? Austrija sprema restriktivne mjere za Srbe, Hrvate, Bosance i Hercegovce…

Austrijska vlada planira za vrijeme božićnih blagdana uvesti pooštrene mjere za ulazak u zemlju, što bi moglo spriječiti domaću dijasporu da putuje u domovinu, javlja Kurier.

Prema pisanju medija, svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika na tjedan dana, morati će u obaveznu desetodnevnu karantenu.

Ta mjera pogodila bi povratnike iz svih susjednih zemalja Austrije, ali prije svega one sa Zapadnog Balkana i Turske, odakle su porijeklom najveće migrantske zajednice.

Ova mjera bi trebala stupiti na snagu pred katolički Božić i trajati najmanje do 10. siječnja.
Osobe koje se vrate iz zemalja koje važe kao rizične, moći će, prema namjerama vlade, da se “oslobode” karantene negativnim PCR testom, ali najranije nakon pet dana izolacije.

Uz to Austrija će uvesti i oštrije kontrole na svim granicama i aerodromima.

Ova mjera ima za cilj da se odvrate prije svega stanovnici Austrije porijeklom sa Balkana i Turske od odlaska tijekom božićnih blagdana na odmor u domovinu.

Prije svega zbog Srba, mjera austrijske vlade traje do poslije pravoslavnog Božića.

Ukazuje se da karantena za povratnike iz rizičnih regija ne može biti opravdanje za nedolazak na posao poslije isteka slobodnih dana, navodi bečki dnevnik “Kurier”.

Time bi osobe koje se odluče da ipak putuju u domovinu morale da prilagode dužinu boravka slobodnim danima koje su dobili na poslu, ali uz uzimanje u obzir obavezne desetodnevne karantene, odnosno najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR test koji bi morali uraditi u Austriji.

Izvor: Vrisak.info

na vrh članka