Burna rasprava o kaznama vezanim uz koronavirus

Burna rasprava o kaznama vezanim uz koronavirus

Burno poslijepodne, a vjerojatno i večer u Hrvatskom saboru. Ministar zdravstva Vili Beroš uz potporu zastupnika vladajuće većine brani izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima će se propisati kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom.


Rasprava o izmjenama zakona mogla bi potrajati do kasno u noć, a pred saborske zastupnike na glasovanje će u petak.

Oporba ni za uvođenje kazni za prekršitelje epidemioloških mjera, ni za rad Nacionalnog stožera nema lijepe riječi. Zamjeraju da se s epidemiološkim mjerama zakasnilo. Izmjene ne odobrava, smatra da se zakon treba donijeti dvotrećinskom saborskom većinom.

Da već dulje vladajući ne upravljaju epidemijom, smatra oporba. Iz Mosta traže da se u zakon uvrste jasni kriteriji na temelju kojih se uvode strože ili blaže mjere. Izmjenama zakona nisu zadovoljni ni u zeleno-lijevom bloku. Prije nekoliko mjeseci tražili su jasne pragove.

Uz ostalo, oporba najviše zamjera mogućnost da policija provjerava broj okupljenih u privatnim stanovima i kućama.

- Novih nekakvih ovlasti nema. Dakle sve postupanje policije i svih drugih inspektora bit će temeljeno na Ustavu i zakonima RH. Nikad policajac neće nasilno ulaziti u neki stan, objasnio je ministar Beroš.

Iz SDP-a žele jasan odgovor - tko je kriv za velik broj zaraženih.

- Kako sada političke stvari stoje nema šanse da oporba podupre Vladin prijedlog zakona. HDZ-ova većina se pretjerano ne opterećuje jer im oporba ionako ne treba. Da bi nenošenje maske ili nepravilno nošenje počelo kažnjavati s 500 kuna , a privatna okupljanja više od 10 osoba čak do 40.000 kuna većini je potrebno 76 ruku, a toliko ruku imaju. Brojke su se pokazale kao najveća prepreka u postizanju tako nužnog suglasja u ovo teško pandemijsko vrijeme između vlasti i oporbe. Tog suglasja ne samo da nema nego nije na vidiku što je počekao i sam početak rasprave, javila je iz Sabora novinarka HRT-a Tatjana Munižaba.

Predstavljanje izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

- U Hrvatskoj kao i u cijelom svijetu suočeni smo s velikim izazovom, pandemijom Sars-CoV-2 virusa. U svijetu je oboljelo 63,78 milijuna, a umrlo 1,479 milijuna oboljelih. U RH od 25. veljače oboljelo je 134.881, a preminula je 1861 osoba. Zadnjih nekoliko dana je broj umrlih iznimno velik. Aktivno je 22.610 slučajeva, a u bolnici je 2408 oboljelih, od toga 252 na respiratoru, rekao je uvodno ministar zdravstva Vili Beroš predstavljajući izmjene Zakona  o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

- Cijeli državni teritorij smatra se ugroženim područjem. Hrvatska je vrlo rano započela s provedbom epidemioloških i drugih mjerama za suzbijanje ove infekcije.

- Izmjene zakona omogućit će prilagodbu novom momentu epidemije za dobrobit svih nas. One ne predstavljaju ograničenje sloboda, ne predstavljaju dvostruka mjerila niti ne predstavljaju političke odluke. Donesene su kako bi što bolje upravljali epidemijom spriječili širenje virusne bolesti i uzrokovali što brži oporavak nacije i zdravstvenog sustava, rekao je Beroš.

- Cilj izmjena zakona pronaći i omogućiti najdjelotvorniji zakonodavni i institucionalni model upravljanja krizom uzrokovanu epidemijom.  S porastom broja oboljelih od koronavirusa raste broj osoba na respiratoru i broj umrlih, dodao je.

- Uvodi se sigurnosna mjera obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, sigurnosna mjera zabrane ili ograničenja održavanja javnih događanja i/ili okupljanja te zabrane ili ograničenja održavanja privatnih okupljanja, rekao je ministar.
Sabor uživo:

- Propisane su sankcije za pravne i fizičke osobe koji se ne pridržavaju sigurnosnih mjera te naplata prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja sukladno prekršajnom zakonu. Cilj zakona je još djelotvornije upravljati situacijom tijekom epidemije te njeno učinkovito suzbijanje radi zaštite života i zdravlja ljudi, istaknuo je.

Naglasio je da maske moraju prekrivati i usta i nos.

Prema dosadašnjem tijeku epidemije covida-19, nedvojbeno se pokazuje nužnim pravilno nošenje maski za lice ili medicinskih maski, što utječe na smanjenje opasnosti od prijenosa virusa. Pravilna uporaba maski najvažnija je kada su osobe u zatvorenom prostoru i kada je fizičko distanciranje teško provesti ili održati, navodi se u obrazloženju prijedloga izmjena zakona.

- Naređene mjere, kao i njihov intenzitet, strogo odgovaraju potrebama datog trenutka i trajat će samo dok to okolnosti zahtijevaju kako bi Ustavnom zajamčene slobode i prava građana u svakom trenutku bili ograničeni samo u mjeri koja je nužna i koja odgovara naravi i potrebi za njihovim ograničenjem, rekao je Beroš.

- S obzirom na to da kriza traje gotovo 10 mjeseci stav Vlade RH je da se na početku iduće sjednice Sabora izvijesti zastupnike o provedbi mjera i aktivnosti protiv ove nove virusne bolesti, rekao je Beroš predstavljajući izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Dodao je kako je važno osvijestiti i osobnu odgovornost i brigu za bližnje. Zajedništvo i solidarnost je  nužna poveznica građana, mjerodavnih institucija i provedbe izmjena ovog zakona.

- Jedino na taj način možemo postići rezultate koje priželjkujemo i učinimo to svi zajedno, pozvao je Beroš.

Potom je u ime Mosta zatražena stranka zbog donošenja mjera, a drže da u njemu nema izvješće stožera te nema analize učinka mjera. Stanku je zatražio i SDP da bi se dodatno konzultirali kako će se postaviti oko ovog zakona, a HDZ kako bi još jednom naglasili važnost donošenja zakona. Stanku je zatražio i zeleno-lijevi blok kako bi se konzultirali oko izmjena ovog zakona. Stanku je zatražio klub Centar i Glas za konzultacije.

Replike

Nakon stranke uslijedilo je 25 replika na koje je odgovarao ministar Beroš.

Ministar je odgovorio kako su mjere balansirane, da se donose kako bi se zaštitilo zdravlje i životi građana te da će trajati koliko je nužno kako bi se primjereno odgovorilo na pandemiju koronavirusa. Istaknuo je kako mjere obuhvaćaju nošenje medicinske zaštitne maske kao bi se onemogućilo kapljično prenošenje koronavirusa.

Mjere obuhvaćaju zabranu održavanja javnih događaja i okupljanja te privatnih okupljanja. Kršenje tih mjera sankcionirat će se u skladu s prekršajnim zakonom, a njihovu provedbu nadzirat će policija i inspektorat, rekao je Beroš i ponovio da propisane mjere odgovaraju danom trenutku i trajat će samo onoliko koliko je nužno i koliko odgovara naravi potrebe za ograničenjima.

Odgovarajući na upit potpredsjednika Sabora Željka Reinera (HDZ), ministar Beroš je opovrgnuo navode da će policija zakonskim izmjenama dobiti nove i veće ovlasti, ulaziti u stanove građana i prebrojavati broj osoba zatečenih u njima.

Na upit Sandre Benčić (Zeleno lijeva koalicija) osjeća li se politički odgovornim za nastalu situaciju, odgovorio je kako je lako biti general poslije bitke te da se balansiralo između očuvanja zdravlja i ekonomske aktivnosti. Nijedna zemlja nema čaroban recept jer da ga ima - već bi ga primijenila, pa tako i mi. Radili smo u skladu s pravilima struke i mjere prilagođavali aktualnom trenutku, rekao je Beroš.

Na pitanje Arsena Bauka (SDP) nije li se ovakav rast zaraženih mogao predvidjeti, ministar Beroš je odgovorio kako se to nije moglo matematički odrediti.  

Miro Bulj (Most) ustvrdio je kako je izigrano povjerenje građana u Stožer civilne zaštite jer je donosio političke i kontradiktorne odluke, a ministar Beroš je odgovorio kako nije intencija kažnjavati narod, nego spriječiti širenje epidemije.

Podsjetimo, nakon što mu to nije uspjelo dan prije, Hrvatski sabor je svoj dnevni red dopunio izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se propisati kazne za nepridržavanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom.

Oporba nezadovoljna Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti

Predstavnici parlamentarne oporbe izrazili su u srijedu nezadovoljstvo izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, tvrdeći da se njima epidemiološka situacija neće promijeniti nabolje te da se njima uvode elementi represivnih i totalitarnih sustava.

- Svjesni smo da većina građana podržava određeno sankcioniranje onih koji svjesno i namjerno krše mjere i predložit ćemo da kazne budu nešto blaže. Što se tiče rješenja koje se može percipirati kao povredu nepovredivosti doma, tražit ćemo puno jača objašnjenja jer u predloženom obliku ne možemo podržati, izjavio je novinarima u Saboru SDP-ov Arsen Bauk.

Istaknuo je da ta vrsta sankcija prelazi granicu koju Ustav propisuje u članku 16. zbog čega SDP smatra da treba raspraviti, dogovoriti i o tome odlučiti dvotrećinskom većinom.

Bauk kaže da ne bi 'cinkao' svoje susjede ako bi imali privatno druženje i da mu je teško zamisliti kakva bi trebala biti situacija da bi to napravio.

- Teško mi je zamisliti i kakav je bio tok misli ministra Vilija Beroša kada je to izgovorio, vjerojatno je to bilo po modelu 'ako prođe, prođe', računajući da će to što su predložili ostaviti dojam da nešto rade i da se brinu.

- Možda malo prekasno, za neke stvari premalo, a za neke i previše, poručio je Bauk.

Vrkljan: Još jedan u nizu loših zakona

Milan Vrkljan iz Domovinskog pokreta predložene izmjene nazvao je još jednim u nizu loših zakona jer, tvrdi, ništa bitno neće promijeniti u zbrinjavanju bolesnika ili zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

- A donosi cijeli niz mogućnosti daljnjeg manipulativnog djelovanja u prostoru Republike Hrvatske i otvara prostor koruptivnim radnjama, kazao je Vrkljan referirajući se na represivni dio zakona. Zapitao je i tko će donositi odluke treba li nekoga kazniti s 10 ili 40 tisuća kuna.

Pozivanje pojedinaca na prokazivanje onih koji se griješe o zakon nezabilježen je u novijoj povijesti Hrvatske i govori o mentalnom sklopu vladajućih struktura koji se naslanja na represivne i totalitarne sustave, ustvrdio je Vrkljan.

Sporno mu je i izdvajanje pojedinih skupina u zakonu poput obrtnika.

Nedvojbena je odgovornost Vlade za epidemiološku situaciju i bliži se trenutak kada će Vlada morati odstupiti, dodao je Vrkljan.

Bulj: Nismo za sankcije već pozivamo na odgovornost

Miro Bulj iz Mosta istaknuo je kako su u njegovoj stranci za zaštitu ljudi od pandemije, međutim, napominje, Stožer je kontaminirao mjere i ljudi nemaju povjerenje u njih.

- Premijer Andrej Plenković je bio proglasio i pobjedu nad covid-19 prije izbora, tada se grlio s tenisačima, a ministar zdravstva s estradnim zvijezdama dok su naše mlade pozivali na odgovornost. Oni prebacuju odgovornost na sve građane, poglavito na mlade dok su cijelo vrijeme proglašavali pobjedu i ono što je dobro pripisivali sebi, komentirao je Bulj.

Nismo za sankcije građanima nego pozivamo na odgovornost. Nismo za diktaturu i praćenje mobitela niti povredu doma i upadanje u kuće nego pozivamo građane da se pridržavaju mjera. Most neće biti za kažnjavanje građana i pozivamo Stožer civilne zaštite da se napokon otrgne od politike i da u prvom planu bude struka, apelirao je 'mostovac'.

Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista upozorio je na nedosljednost Stožera civilne zaštite i mijenjanje mjera iz dana u dan.

- Najviše me smeta kada je bio potpuni lockdown u ožujku i kada su bile zabranjene svete mise. To je bila suluda odluka i to se nipošto nije smjelo dogoditi jer danas smo dokazali da se mise mogu održavati uz epidemiološke mjere, istaknuo je.

Suverenisti su najavili da Zakon neće dobiti njihovu potporu jer se, kažu, 'vraćamo u mračno razdoblje totalitarnih režima jer se želi kazniti sugrađane koji se okupljaju u svojim domovima, a dom je nepovrediv i ustavna kategorija'.

Marijan Pavliček smatra da Zakon neće dovesti do suzbijanja koronapandemije nego do daljnjeg revolta hrvatskih građana i nezadovoljstva radom Stožera koji se pokazao nevjerodostojnim u svojim odlukama i njihovoj provedbi.  

Orešković: Strože mjere dovest će do još većeg otpora

Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom smatra da nove, strože mjere neće dovesti do većeg poštivanja mjera koje donosi Stožer nego do još većeg otpora zbog dvostrukih kriterija pri njihovu provođenju.

- Ako se vladajući pri donošenju novog Zakona oslanjaju isključivo na broj ruku svoje većine, onda to nije ništa drugo nego silovanje demokracije, a nastavak upravljanja ovom zdravstvenom krizom isključivo na temelju sile, dovest će do toga da se ta sila vladajućima obije o glavu, istaknula je.

- Poštivanje Stožera neće povećati nove, strože kazne nego povjerenje, a to povjerenje je trajno i nepovratno izgubljeno. Nužno je da se taj Stožer raspusti i formira novi u koji bi bio uključen širi broj stručnjaka, ali i predstavnici oporbe, dodala je. A predsjednik Vlade bi već danas trebao početi nazivati predstavnike oporbe, počevši s Peđom Grbinom, kako bismo zajedno, konsenzusom našli izlaz iz ove krize jer korona ne pita za stranačku iskaznicu nego kako će se ovo odraziti na zdravstvenu i ekonomsku situaciju, apelirala je Orešković.

Sabor je u dnevni red uvrstio i izmjene zakona o lokalnim izborima, o Gradu Zagrebu te o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, a raspravit će ih u hitnoj proceduri.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka