Obilježava se 25. obljetnica operacije Maslenica

Obilježava se 25. obljetnica operacije Maslenica

Na današnji dan prije 25 godina počela je Vojno-redarstvena operacija Maslenica, velika oslobodilačka akcija hrvatskih oružanih snaga protiv srpskih pobunjenika zahvaljujući kojoj je omogućeno prometno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom domovine preko Novskog ždrila.

Program proslave počinje u 8 sati kada će zadarskim ulicama proći gradska glazba s hrvatskim budnicama. U 10.40 počinje mimohod sudionika operacije, a u 11 će preko gradskog mosta preletjeti bojni helikopteri Kiowa. Središnja svečanost u HNK-u, na kojoj će biti i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović počinje u 11.30.

Operacija Maslenica 1993. bila je prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno povezani sjever i jug Hrvatske. Hrvatske vojno-redarstvene snage su u samo 72 sata oslobodile bitne strateške točke. U prva tri dana akcije poginulo je 19 branitelja, a ranjeno ih je 70. No u snažnim protunapadima srpskog agresora koji su uslijedili odmah nakon akcije, do 31. ožujka 1993. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Obilježavanje 25. godina od akcije Maslenica počelo je jučer molitvenom hodnjom 'Koracima nade u istinu'.

Izvor: HRT

na vrh članka