Organizator karnevala na kojem je zapaljena ‘LGBT slikovnica’: ‘Djeci predškolske dobi pune se glave o nekim novim roditeljima’

Organizator karnevala na kojem je zapaljena ‘LGBT slikovnica’: ‘Djeci predškolske dobi pune se glave o nekim novim roditeljima’

Nikša Radić, predsjednik udruge Poklade, koja organizira karneval u Kašetelima, komentirao je podonošenje druge kaznene prijave protiv njegove udruge zbog paljenja Krnje.

“Da san zna da će se sve ovo digniti na ovu razinu, ne bi se u to dira. Zanimljivo je da se niko nije bunija na paljenje knjiga kad nam je krnjo bija kurikulum i kad smo spalili tovara nakrcanog knjigama. Mi smo samo tili poručiti da dica predškolske dobi ne znaju ni kako im se babe i dide zovu, a imaju i dvi babe i dva dida, a ode im se sad priča i pune im se glavice o nekim novim roditeljima. Smatrali smo da je to previše za male dičje glave i to je sve. Nije nam bila namjera nikoga uvriditi i mislim da i nismo nikoga uvridili, a nije to bija niti nikakav govor mržnje”, komentirao nam je Radić za Slobodnu Dalmaciju.

Podsjetimo, ove je godine na dječjem karnevalu u Kaštelima spaljen je i u more bačen Krnje koji je simbolizirao LGBT slikovnicu „Moja dugina obitelj“, a na sebi je imao natpis “slikovnica” i “mama + mama” s jedne strane te “tata + tata” s druge strane, u duginim bojama.

Cenzura i karneval: Krnjo ne smije biti slikovnica koja tumači da dijete ima 2 mame i ne spominje tatu, ali mogu biti Petrov, Horvatinčić…?

Izazvalo je to pravu pobunu, udruge Zagreb Pride, Lezbijska organizacija Rijeka “LORI“, Dugine obitelji i RODA – Roditelji u akciji podnijeli su kaznenu prijavu protiv organizatora karnevala u Kaštelama “radi javnog poticanja na nasilje i mržnju”. Reagirale su i ministrica Blaženka Divjak i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

HNS-ova ministrica i pravobraniteljica za djecu štite LGBT tezu o 2 mame: Osudile spaljivanje krnje – “LGBT slikovnice”

Udruga Poklade – poznata po jedinstvenim satiričkim krnjevalskim točkama

Udruga koja organizira karneval u Kaštelama – Poklade, kako stoji na njihovim stranicama, KKU Poklade iznimna je po osobitim i jedinstvenim satiričkim krnjevalskim točkama i nastupima, sa kojima svake godine nastupaju na raznim međunarodnim karnevalima, na Samoborskom fašniku i u Rijeci. KKU Poklade uvrštena je 1999.godine u Međunarodnu udrugu karnevalista FECC te u Udrugu karnevalista Hrvatske.

(VIDEO) Cenzura maškara: Hoće li ministar pravosuđa reagirati na ‘paljenje Haaškog suda’?

Što je Krnje i koji su običaji?

Paljenje Krnje u sklopu karnevala je vrsta folklornog kazališta.

“Princ Karnevala u Dalmaciji je krnjo, u Istri i Primorju pust, u Zagrebu fašnik. Uz njega su određene osobe: tužitelj, branitelj, sudac, krvnik s odgovarajućim maskama. Na određenom mjestu izvodi se prikaz suđenja krnji koji je za sve kriv, te ga na koncu spaljuju ili svečano utope. Pokatkad tu dramu prate i narikače koje žale za krnjom. To folklorno kazalište simbolizira pobjedu proljeća nad zimom koja je obilovala mnogobrojnim nedaćama otjelovljenim u krnji”, naveo je prof. dr. sc. Marko Dragić s Filozofskog fakulteta u Splitu u znanstvenom članku “Velike poklade u folkloristici Hrvata”. 

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija

na vrh članka