Aleksandar Vučić u posjetu općini Gvozd i u Vrginmostu

Aleksandar Vučić u posjetu općini Gvozd i u Vrginmostu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić drugog dana posjeta Hrvatskoj odlazi u općinu Gvozd i u Vrginmost, gdje će posjetiti tamošnje Srbe. Poslijepodne se vraća u Zagreb na skupštinu Srpskog narodnog vijeća u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Pridružit će mu se ondje i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Aleksandar Vučić će doći u selo Podgorje, 3 km udaljenom od Vrginmosta, u općini Gvozd posjetio je srpsku povratničku obitelj. Potom je otišao u Vrginmost koji ima nešto manje od 3000 stanovnika, od kojih je oko 70 posto srpske nacionalnosti. Tamo je u Osnovnoj školi razgovarao s učenicima, s profesorima i donirao je informatičku opremu. U obližnjoj kinodvorani Vučić će se susresti s nekoliko stotina pripadnika srpske zajednice koji ćemu, očekuje se, izložiti svoje probleme.

I hrvatsko i srpsko stanovništvo u Vrginmostu se suočava s istim problemima žive - prvenstveno je riječ o siromaštvu, nedostatku posla, problemima s infrastrukturom. Svi oni ovdje žive bez tenzija - u suživotu. Međutim, hrvatski branitelji revoltirani Vučičevim dolaskom i njegovom retorikom iz 90-tih godina namjeravali su organizirati prosvjed, do kojeg ipak neće doći. Planirali su se na samom ulazu u Vrginmost okupiti kod središnjeg Velikog križa i zapaliti svijeće u počast svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu.

Jučer je Aleksandar Vučić imao bogat raspored. Nakon sastanka s predsjednicom, razgovarao je na radnom ručku i s premijerom Andrejom Plenkovićem, a zatim i s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Sastao se i s mitropolitom Porfirijem i kardinalom Josipom Bozanićem te sudjelovao na gospodarskom forumu.

Hrt.hr

na vrh članka