Utorak, 13 Veljača 2018

13. veljače 1960. ukop kardinala Stepinca – Udba i komunisti šokirani odanošću Hrvata pokojnom nadbiskupu

Nakon sprovodnih obreda koji su počeli 13. veljače 1960. u 10 sati, kardinala Stepinca su pokopali u Katedrali. Katedrala je bila prepuna (prema nekim procjenama Udbe, oko 6000 vjernika), dok se na prostoru izvan katedrale nalazilo još između tri i četiri tisuće vjernika. Udba iznosi da je, prema “gruboj procjeni od večeri kad je Stepinac dopremljen u Zagreb (u večernjim satima 11. 2. 1960.), pa do završetka sahrane, kroz crkvu prodefiliralo oko 20.000 vjernika, uspkos nadzoru Udbe i prijetnjama za one koji dolaze ispratiti voljenog kardinala.

  • Objavljeno u Svijet
Više...

13. veljače 1945. bombardiranje Dresdena – strašni zločin saveznika nad njemačkim civilima - video

Dresden, koji je prije Drugog svjetskog rata bio sedmi po veličini grad u Njemačkoj, zapravo je simbol njemačkog stradanja u ratu koji je poveo nacistički režim napadom na Poljsku 1939. godine.  Bombardiranje Dresdena za mnoge je najveći saveznički zločin u Drugom svjetskom ratu jer je poginulo najmanje 25.000 civila (neke brojke govore i mnogo više), većinom od zapaljivih bombi koje su, u biti, stvarale vatrenu oluju koja je gutala žene, djecu, starce i civile Dresdena. To su većinom bili civili koji su se samo sklonili u ovaj grad.

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Luka Menalo od iduće sezone u Dinamu

Dosadašnji igrač Širokog Brijega i novopečeni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Luka Menalo, novi je igrač Dinama. 21-godišnji lijevi krilni igrač je s Plavima potpisao ugovor na pet godina, a u Maksimir dolazi na ljeto te će ostatak sezone provesti u hercegovačkom prvoligašu.

  • Objavljeno u Šport
Više...

I kao Bosanac Komšić će se moći kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Predsjednik Demokratske fronte i potencijalni kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na popisu stanovništva održanom 2013. godine izjasnio se kao Bosanac, a ne kao Hrvat, zbog čega se neće moći se neće moći kandidirati na ovu poziciju, otkrio je jučer dopisniku Hrvatskog Medijskog Servisa izvor blizak političkom krugu samog Komšića, pod uvjetom zadržavanja anonimnosti.

Više...

Čitluk: Čović najavio operativne pripreme za izbore

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto i savjetnik u Uredu predsjedatelja Predsjedništva BiH Tugomir Čuljak posjetili su u ponedjeljak općinu Čitluk gdje su razgovarali sa stranačkim kolegama, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed