Subota, 30 Ožujak 2019

Fra Lujo Milićević nije skidao fratarski habit, ubijen je na križnom putu 1945.

Jedan od brojnih mladih franjevaca koji je stradao na Križnome putu u proljeće 1945. bio je i fra Lujo Milićević, klerik svećenik. Rodio se u Studencima 23. rujna 1919. od oca Ivana i majke Jele. r. Sivrić. Krsno ime bilo mu je Nikola. Četverogodišnju pučku školu pohađao je u Ljubuškom nakon čega su ga roditelji kao sposobnog đaka poslali u franjevačku gimnaziju na Širokom Brijegu, gdje je ostao osam godina (1931. – 1940.), s prekidom od godinu dana nakon 6. razreda (1937./38.). 

Više...

Đavao počinje ubijati od trenutka kad čovjeka navede da prihvati njegove laži

Kad padne u grijeh oholosti čovjek često, poput palih anđela na početku, odbacuje Boga nastojeći zauzeti njegovo mjesto. Odbacujući Boga čovjek odbacuje duhovnu stvarnost pa se u tom slučaju s pravom može zapitati zašto ne bi sebe postavio u središte ako je esencijalno tek inteligentna životinja koja se našla usred nemilosrdne borbe za opstanak. Oholost nas, paradoksalno, bar u našim glavama, od uzvišenog statusa slike Božje spušta na neizmjerno nižu razinu.

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Crkva koja svijetu ne donosi Boga gubi razlog svoga postojanja

U Rimu je koncem veljače održan susret predsjednika biskupskih konferencija iz cijelog svijeta sa Svetim Ocem i to na njegov poziv. Tema susreta bila je zaštita maloljetnika u Crkvi. Na završetku četverodnevnog susreta papa Franjo je održao završni govor u kojem je ukazao na težinu zla seksualnog iskorištavanja maloljetnika, a koje je nažalost prisutno u svim kulturama i društvima i na koje valja žurno odgovoriti jer žrtve traže i očekuju pomoć. 

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Velečasni Sudac: Ispijmo hrabro svoj Kalež Života da bismo s Isusom mogli reći 'Dovršeno je!'

Kad je Isus svojim prijateljima Jakovu i Ivanu, sinovima Zebedejevim, rekao: "Možete li piti čašu koju ću ja piti?", postavio im je pitanje koje pogađa bit svakog svećeništva, ali i svakog iskrenog duhovnog života. Ovo pitanje, kad bismo ga ozbiljno shvatili, može iz temelja promijeniti naš život. Ono je toliko snažno da se može probiti i u otvrdnulo srce te uzdrmati sve stupove duhovnoga života.

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Druga postaja - Isus prima na se križ

Na izranjena, bičevima iskidana leđa, okrutne ruke nemilosrdno baciše preteški križ. Drvo križa zabija u Isusovu glavu ono trnje još dublje. Krv se slijeva niz njegove obraze, kosa je potpuno slijepljena od krvi i znoja. Neprepoznatljiv je. I sad još taj ogromni križ. Isus ga grli s obje ruke. Isus ga prihvaća. Po njemu će spasiti svijet, pomiriti ljude sa svojim Ocem, otkupiti nas. 

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Prva postaja - Isusa osuđuju na smrt

Gospodine Isuse! Usamljeni moj Bože. U Maslinskom vrtu duša tvoja nasmrt žalosna, prihvaća volju Očevu. Ustaješ iz molitve, predan sasvim Njemu, svjestan muke koja te čeka, za spas ljudskih duša. Dopusti mi da pođem ovog časa s tobom, dok uspravan čekaš svoje progonitelje. Dopusti da sav svoj životni hod suobličim Tvome, dok te vezana lancima vode pred zemaljske suce. Dopusti da se sjetim bezbrojnih udaraca i poruga koje si primio šutke, kad budem sama u svojim životnim situacijama, i da moj duh bude bliz Ocu kao što je tvoj bio. Samo s tobom, motreći tvoj križni put, koracajući putem koji je meni dodijeljen, duša moja naći će smisao, okrepu i snagu. Pođimo, Gospodine.

  • Objavljeno u Svijet
Više...

Frontex će štititi granicu BiH od migranata?

Europska služba za granice Frontex mogla bi dobiti nove ovlasti na teritoriji zemalja zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i BiH. To bi podrazumijevalo mogućnost da navedena služba može protjerivati podnositelje zahtjeva za azil u BiH i Srbiji.

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed