Grabar-Kitarović: 19. svibnja jedan je od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti!

Petak, 19 Svibanj 2017 12:52 Radio Ljubuški
Ispis PDF

kolinda predsjednicka smijesak“19. svibnja jedan je od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti. Prva puta hrvatski je narod mogao slobodno i neposredno izraziti volju „ZA“ svoju samostalnu i suverenu državu.”, napisala je danas Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske.Na današnji dan 1991. godine održan je povijesno značajan referendum o hrvatskoj samostalnosti. Odluku o raspisu referenduma donio je predsjednik Franjo Tuđman.


Građani su odgovarali sa “ZA” i “PROTIV” na dva postavljena pitanja.


Na referendum je izašlo 83,56 posto hrvatskih glasača, a čak 94,17 posto zaokružilo je “ZA” na prvom pitanju. Za drugo pitanje tj. za ostanak u Jugoslaviji glasovalo je samo 1,2 posto glasača.


> 19. svibnja 1991. – Hrvati na referendumu glasovali za samostalnost i raskid s Jugoslavijom


Poruku hrvatske predsjednice prenosimo u cijelosti:


19. svibnja jedan je od najvažnijih dana u hrvatskoj povijesti. Prva puta hrvatski je narod mogao slobodno i neposredno izraziti volju „ZA“ svoju samostalnu i suverenu državu.


I učinio je većinom od 94 posto, zajedno s pripadnicima nacionalnih manjina. Raspisivanje referenduma bila je jedna od najvažnijih odluka predsjednika Tuđmana, izraz njegove nepokolebljive vjere u povijesnu zrelost hrvatskoga naroda i hrvatskih građana.


Bio je to ujedno dan u kojemu smo preuzeli odgovornost za svoju budućnost, za svoju državu.


U proteklih dvadeset šest godina prošli smo težak put, ali mnogo smo postigli.


Sada su nam ciljevi demografska obnova te gospodarski prosperitet i željeni životni standard.


Mladi, nezaposleni, oni koji se iseljavaju, blokirani, oni koji strepe od ovrha i mnogi drugi šalju nam jasnu poruku: želimo pravedno društvo, želimo egzistencijalnu sigurnost i perspektivu.


Čvrsto vjerujem kako ćemo to ostvariti zajedništvom koje će znati odgovoriti na te i sve druge izazove našega vremena. Neka nam živi jedina i vječna domovina Hrvatska!Izvor: narod.hr

#
#