Šuica: Sastojci prehrambenih proizvoda za istočno europsko tržište su nezdraviji

Petak, 19 Svibanj 2017 16:59 Drago
Ispis PDF

suica hrt4Prije plenarne sjednice u Strasbourgu je organizirano kušanje proizvoda istih proizvođača namijenih tržištu srednje i istočne Europe i tržištu zapadne Europe.Naziv je bio
"Osjetite razliku"Slovenci, Mađari i Slovaci prije toga proveli su istraživanje nakon medijskih napisa o različitim - a istim proizvodima, kojim je utvrđeno da su razlike, ako ih ima, minimalne.

Jedna od organizatorica kušanja u parlamentu bila je hrvatska zastupnica Dubravka Šuica,  koja je gostovala u emisiji Studio 4.


Proizvodi za istočno europsko tržište su slađi, imaju više aditiva. Jedan čips za hrvatsko tržište uopće ne sadržava krumpir za razliku od njemačkog, rekla je Šuica.

Na proizvode sam se žalila i 2013., no komisija EU-a odgovorila mi je da na istočnom tržištu ljudi imaju takav ukus da vole takvu hranu, 2014. su odgovorili slično, kaže Šuica. Nakon toga zastupnici su pokrenuli zakonodavnu proceduru, a zahtjevi su saslušani.Ne radi se o okusu, nego kvaliteti, okus je u drugom planu.


Na sjednici Europskog vijeća ministri gospodarstva Višegradske skupine i hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić  složili su se da se toj temi da posebna važnost, o kojoj će raspravljati i vlade zemalja tih država.

Očekujemo da će komisija početi s promjenom zakonodavstva vezano uz problem da se isti proizvod pod istim brendom prodaje s različitim sastojcima, kaže Šuica koja izrađuje zakonodavni okvir.

Da nije riječ o subjektivnom dojmu, dokazale su brojne studije koje pokazuju razlike u količinama mesa, postocima šećera i umjetnih sladila kojih je više u proizvodima namijenjenima za istočno europsko tržište. Pridružili smo se Uniji kako bismo imali ista prava i kad je riječ o hrani. Ne uspije li ova inicijativa, tada građani s pravom mogu postavljati pitanja,  poručila je.Više pogledajte OVDJE: http://vijesti.hrt.hr/388781/suica-sastojci-prehrambenih-proizvoda-za-istocno-europsko-trziste-su-nezdraviji

Hrt.hr

#
#