28. obljetnica osnutka HDZ-a

Ponedjeljak, 19 Lipanj 2017 11:58 Radio Ljubuški
Ispis PDF

hdz28 obljetnicaPolaganjem vijenaca na grob utemeljitelja HDZ-a i prvoga predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana na zagrebačkome Mirogoju svečano se obilježava 28. obljetnice osnutka Hrvatske demokratske zajednice.
Prvi hrvatski predsjednik uvijek je vodio računa o interesima hrvatske države i to je bila njegova najveća odluka. Zato naglašavamo njegovu državničku mudrost u prijelomnim trenucima. Iskorak koji smo napravili u suradnji između HDZ-a i HNS-a po meni je jako dobar za ukupno relaksiranje odnosa na hrvatskoj političkoj sceni, za mogućnost dijaloga i izlaženje iz ideoloških, stranačkih i ponekad meni teško objašnjivih rovova, rekao je Plenković novinarima na zagrebačkom groblju Mirogoju, gdje je predvodio stranačko izaslanstvo na polaganju vijenaca na Tuđmanov grob u povodu obilježavanja 28. obljetnice osnutka HDZ-a.Plenković je podsjetio kako je prije godinu dana poručio da se želi politički angažirati ne samo kako bi promjenio tadašnju situaciju u HDZ-u, već i preobrazio brojne druge relacije na hrvatskoj političkoj sceni.


Ističući kako se HDZ od osnutka pokazao kao stožerna i središnja politička snaga Hrvatske, Plenković je ustvrdio da su njezini članovi znali naći rješenja za dobrobit hrvatskog naroda i ljudi u najtežim trenucima početkom 1990-tih godina, kao i kasnije. Danas nastojimo slati poruku političke stabilnosti i odgovornosti za bavljenje na odgovoran način najkrupnijim izazovima političkog, ekonomskog, socijalnog i sigurnosnog karaktera koji su pred nama. Na tom tragu vodimo i sve naše aktivnosti i politike, zajedno s partnerima koji sudjeluju u parlamentarnoj većini u Hrvatskom saboru, naglasio je.


Upitan je li vrijeme za dodatnu demokratizaciju stranke po principu jedan član-jedan glas, kako to predlaže politički tajnik i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier, podsjetio je kako je na zadnjem Općem saboru HDZ-a izmijenjen Statut da se svi čelnici stranačkih tijela biraju po tom načelu, pa je tako i on izabran za predsjednika stranke.

Najavio je da će formirati novu radnu skupinu koja će raditi na novom Statutu stranke kako bi HDZ dobio moderan Statut u skladu sa svim najboljim demokratskim praksama.

Plenković nije želio odgovoriti na otvoreno pismo sisačkog biskupa Vlade Košića u kojem koaliciju HDZ-a i HNS-a naziva "političkom prostitucijom", poručivši da je Košić "nažalost krenuo s pogrešnih premisa, a ostalo nema potrebu komentirati".

U 18 sati održat će se svečana sjednica Predsjedništva stranke i sudionika osnivačke skupštine HDZ-aViše pogledajte OVDJE: http://vijesti.hrt.hr/393011/28-obljetnica-osnutka-hdz-a
Hrt.hr

#
#