Europska komisija će u ožujku predstaviti prijedlog o uvođenju digitalne Covid putovnice za cijelu EU koja bi Europljanima omogućila slobodnije kretanje tijekom ljetnih praznika.
 
Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen najavila je predstojeći zakonodavni prijedlog u govoru pred njemačkim konzervativnim zastupnicima u ponedjeljak, a dodatne detalje objavila je na svom Twitter nalogu.
 
“Zelena digitalna propusnica” sadržat će informacije o tome je li je osoba cijepljena, rezultate testova za one koji još nisu cijepljeni i informacije o oporavku za ljude koji su zaraženi COVID-19.
 
– Cilj je postepeno omogućiti sigurno kretanje u Europskoj uniji ili u inozemstvu – radi posla ili turizma – napisala je von der Leyen na svom Twitteru.
 
Čelnici EU dogovorili su se prošlog tjedna da će raditi na potvrdama o cjepivima, za šta se južne zemlje poput Španjolske i Grčke snažno zalažu jer žele privući turiste ovog ljeta, podsjeća Reuters.
 
Međutim, brojne zemlje kažu da prvo treba utvrditi da cijepljene osobe ne mogu prenositi virus drugima. Neke zemlje, poput Francuske i Belgije, takođe su izrazile zabrinutost da bi olakšavanje putovanja samo za cijepljene ljude bilo nepravedno.
 
Komisija je poručila da će nastojati izbjeći diskriminaciju građana koji nisu primili cjepivo.
 
Zemlje EU dogovorile su se u siječnju o osnovnim podacima vezano za potvrdu o cijepljenju. Glasnogovornik Komisije rekao je da će izvršna vlast EU nastojati koordinirati sigurnosnim standardima i pomoći u povezivanju nacionalnih zdravstvenih sustava.

Izvor:pogled.ba