Francuska je ublažila zabranu cijepljenja starijih osoba cjepivom AstraZenece i osobe u skupini od 65 do 75 godina sada mogu primiti cjepivo AstraZenece, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran za kanal France 2.

– Od sada osobe starije od 50 godina i više, uključivo one od 65 do 75, koje pate od komorbiditeta, čak i ako imaju zdravstvenih problema poput dijabetesa ili visokog krvnog tlaka, moći će se cijepiti cjepivom AstraZeneca, rekao je, dodavši da će to moći činiti kod obiteljskog liječnika, u bolnici koja ih prati ili za nekoliko dana u ljekarni.

To će potencijalno utjecati na 2,5 milijuna ljudi u zemlji, dodao je Veran. Istaknuo je i da će se osobe koje imaju 75 godina i više i dalje cijepiti Pfizerovim ili Moderninim cjepivom.

Francuska je ranije govorila, kao i neke druge zemlje Europske unije, da bi se cjepivo AstraZenece trebalo davati mlađima od 65 jer dostupni podaci nisu dovoljni za preporuku uporabe tog cjepiva među starijim pacijentima. Ta odluka bila je kritizirana zbog nedostatka cjepiva u EU-u, porasta zaraze u bloku i uspješnog pomaganja AstraZenece Velikoj Britaniji u obuzdavanju epidemije.

U Njemačkoj je Carsten Watzl, glavni tajnik Njemačkog imunološkog društva, pozvao vlasti da odobre cjepivo za starije.

Francuska, s oko 67 milijuna stanovnika, teško je pogođena u pandemiji koronavirusne bolesti i ima više od 86.000 mrtvih, pokazuju podaci vlasti.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!