Devet majmuna u zoološkom vrtu u San Diegu – četiri orangutana i pet bonoba – cijepljeno je protiv covida-19, čime su ušli u povijest medicine, rekli su dužnosnici zoološkog vrta u četvrtak.

– Jedna od primateljica cjepiva je i 28-godišnja ženka orangutana Karen koja 1994. bila prvi čovjekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu. Svaka od devet životinja dobila je po dvije doze eksperimentalnog cjepiva originalno namijenjenog psima i mačkama. Nijedan od majmuna nije imao lošu reakciju na cjepivo i svi su dobro, rekla je glasnogovornica zoološkog vrta Darla Davis za Reuters.

– Dužnosnici su odlučili cijepiti majmune nakon što su u siječnju gorile u San Diego Safari Parku oboljele od covida-19, u prvoj poznatoj transmisiji koronavirusa na čovjekolike majmune. Osam gorila se od tada oporavilo i na putu su punog ozdravljenja, rekla je Davis.

Gorile sada nisu cijepljene jer su veterinari ocijenili da je njihov imunosni sustav već razvio antitijela za borbu protiv virusa. Pretpostavlja se da je gorile zarazio asimptomatični djelatnik u parku.

Orangutani i bonobi izabrani su za cijepljenje jer je ocijenjeno da su u najrizičnijoj skupini.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!