Nizozemska je zabilježila 10 slučajeva upečatljivih nuspojava cjepiva AstraZenece, objavila je nizozemska agencija za kontrolu lijekova, nekoliko sati nakon što je vlada zaustavila program cijepljenja tim cjepivom. Otkazano je 43 tisuća dogovorenih cijepljenja, objavile su zdravstvene vlasti.

Pharmacovigilance Centre Lareb priopćio je da deset slučajeva nuspojava cjepiva u Nizozemskoj uključuju potencijalne embolije i tromboze, ali nijedan slučaj sniženog broja trombocita kao što je zabilježeno u Danskoj i Norveškoj.

Nizozemska je kasnila s početkom cijepljenja, no nada se da će to nadoknaditi koristeći cjepiva Pfizera i BioNTecha, Moderne te kasnije i Johnson &Johnsona. Oko 30 posto od ukupno 4,3 milijuna planiranih cijepljenja do 15. travnja odnosilo se na cjepivo AstraZenece.

Ministarstvo zdravlja objavilo je da se nada da će nastaviti cijepiti tim cjepivom unutar nekoliko tjedana, opisujući zaustavljanje cijepljenja kao pauzu poduzetu iz predostrožnosti. Nizozemska je ukupno naučila 12 milijuna doza AstraZenecinog cjepiva.

Poremećeno cijepljenje u Europi

Cijepljenje u Europi protekla dva tjedna je poremećeno izvještajima o zgrušavanjima krvi kod pacijenata koji su primili cjepivo AstraZenece. U Europi ga je dosad ukupno primilo više 17 milijuna ljudi, stoji na stranicama te farmaceutske tvrtke. EMA je poručila kako nema pokazatelja da je te zdravstvene probleme uzrokovalo cjepivo britansko-švedske tvrtke, a isti stav iskazala je Svjetska zdravstvena organizacija u petak i WHO.

Troje zdravstvenih radnika u Norveškoj koji su nedavno primili cjepivo liječili su se u bolnici zbog krvarenja, krvnih ugrušaka i malog broja krvnih pločica, objavile su norveške zdravstvene vlasti.

I talijanska sjeverna regija Pijemont jučer je priopćila da privremeno obustavlja cijepljenje AstraZenecom jer je učitelj iz grada Biella umro nakon cijepljenja u subotu. Talijanska agencija za lijekove (AIFA) u četvrtak je zabranila uporabu jedne serije AstraZenecinog cjepiva. Izvori su Reutersu rekli da je ta odluka donesena nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji.

Danska, Norveška i Island su obustavili cijepljenje zbog problema sa zgrušavanjem krvi, a Austrija je prošlog tjedna prestala koristiti određenu seriju cjepiva AstraZenece dok je istraživala smrtni slučaj uzrokovan zgrušavanjem.

I Irska je u nedjelju iz predostrožnosti privremeno obustavila cijepljenje AstraZeneceom, pozivajući se na izvještaje Norveške agencije za lijekove o slučajevima zgrušavanja krvi koje se pojavilo kod nekolicine primatelja cjepiva.

Izvor:hrt.hr