Zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica potvrdio je da je dao izjavu u Tužiteljstvu BiH jer je rekao da je Trebinje Srbija, te pozvao Srbe iz Republike Srpske da prijave Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uvredljive poruke koje su upućene Srbima i RS.

– Danas sam dao izjavu u Tužiteljstvu BiH, jer je više građana BiH podnijelo SIPA-i kaznenu prijavu protiv mene zbog izazivanja vjerske i nacionalne netrpeljivosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske – rekao je Mazalica.

Mazalica je ovu izjavu dao tokom diskusije u Narodnoj skupštini RS u rujnu prošle godine.

Mazalica je danas pojasnio da je to rekao u širem povijesnom, kulturnom i duhovnom kontekstu.

– To je bila još jedna prilika za citirati Porfirogenita (vizantijski car), ali i (historičara Milorada) Ekmečića i druge, te objasniti koliko dugo su Trebinje i drugi dijelovi BiH (Bosna, Paganija, Zahumlje, Travunija) pripadali Srbiji, ali da su zbog povijesnih okolnosti ostali izvan današnje Srbije kao matične države srpskog naroda. Naravno da sam iskoristio priliku da kažem danas da je i Sarajevo – Srbija – rekao je Mazalica.

Mazalica je naveo da o drugim narodima u BiH misli sve najbolje, da ih nikada nije vrijeđao, a da je njegova diskusija “bila odgovor SDS-ovcima i PDP-ovcima na kritike što Vlada Srbije ulaže u izgradnju aerodroma u Trebinju”.

– Pozivam sve Srbe i druge građane Republike Srpske da podnesu kaznenu prijavu SIPA-i kad god nam kažu da smo loši ljudi, da smo genocidni, da nas treba protjerati u nekom drugom poluvremenu i slično – istaknuo je Mazalica.

/Srna/HMS/