U Srbiji, koja se ubraja među zemlje s visokim postotkom procjepljivanja stanovništva, a danas je premašila 600.000 registriranih slučajeva korone, stručnjaci ukazuju i na mogućnost davanja treće doze cjepiva osobama čiji imunološki sustav nije adekvatno odgovorio stvarajem antitijela na prvu i drugu dozu.

“To mogu biti i stariji koji nisu dobro odgovorili na primjenu prve dvije doze (cjepiva). Postojat će potreba za tim, ali ne za sve osobe”, upozorila je u srijedu Marija Gnjatović iz Instituta za primjenu nuklearne energije (INEP).

Ona je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekla da je riječ o osobama koje su “odgovorile s nižim vrijednostima antitijela”, ako se kod njih uoči “infekcija i razvoj simpoma”, i ako “vrijednost antitijela nestaje ispod mjerljivih vrijednosti”.

Ona je istaknula da su za cjepiva, utemeljena “na novom konceptu” poput Pfizera i AstraZenece, te ruskog Sputnjika V, koja daju “brz humoralni odgovor” već poslije dva-tri tjedna od prve doze, primjene druge doze neophodno za produljenje djelovanja radi dodatne učinkovitosti cijepljenja.

Gnjatović je rekla da kineski Sinopharm potiče imunološki odgovor znatno kasnije jer “sinteza antitijela kreće dva tjedna od primanja druge doze”, a katkad “tek nakon četiri-pet tjedana poslije druge doze”.

Antitijela se, po njezinoj ocjeni, stvaraju kod većine ljudi starijih od 70 godina, uglavnom kod muškaraca, “slabije od očekivanog”, ali da populacija od 18 godina do 65 dobro reagira “i skoro svi imaju očekivani humoralni odgovor”.

U situaciji kad stručnjaci dvoje treba li razmišljati o davanju treće doze, Srbija je u srijede u 15 sati prijavila 2.444.395 datih doza cjepiva protiv covida-19, dok je 1.015.507 primilo je i drugu dozu.

Istodobrno, epidemiološki presjek pokazuje da je u posljednja 24 sata covid odnio još 38 žrtava, a od 17.801 testiranog uzorka bilo je 5107 pozitivnih na koronavirus, čime je Srbija premašila psihološku granicu od 600.000 registriranih slučajeva.

Četvrtina novozaraženih je u Beogradu – 1302, dok troznamenkasti broj novozaraženih imaju Novi Sad (289), Niš (247), Kragujevac (173), Kraljevo (139) i Subotica (100).

Srbijanski zdravstveni sustav i dalje trpi velike pritiske jer je i dalje više od 7000 hospitaliziranih – na covid odjelima danas je 7368 pacijenata, od kojih je 290 na respiratoru.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!