Epidemiološko stanje u Srbiji postupno se popravlja uz blagi pad novozaraženih, ali je u bolnicama i dalje više od 7000 COVID pacijenata što je u petak Kriznom stožeru bio razlog da vladi ne preporuči dodatno ublažavanje mjera.

Potvrđena je jedino ranija odluka stožera da se od 19. travnja, poslije višetjedne nastave na daljinu, u škole vraćaju i učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda te srednjoškolci.

Član Kriznog stožera, epidemiolog Predrag Kon, rekao je da je Srbija nadomak tri milijuna iskorištenih doza cjepiva protiv COVID-a, te da je više od 1,2 milijuna primilo i drugu dozu, ali da to nije dovoljno.

– Stopa smrtnosti od COVID-a u Srbiji je trenutačno 1%, ako računate da Srbija ima sedam milijuna stanovnika, to je 70.000 ljudi, rekao je Kon ilustrirajući kakav rizik preuzimaju ljudi koji se odbiju cijepiti.

Stožer je u petak preporučio vladi Srbije da cijenu PCR testa za strane državljane, koji sada košta oko 150 eura, izjednači s cijenom od oko 75 eura koliko testiranje plaćaju državljani Srbije.

Cilj te mjere bio bi potaknuti turizam i omogućiti što masovniji dolazak gostiju, s obzirom na to da je pandemija 2020. drastično prorijedila broj turista.

Istodobno, Ministarstvo trgovine i turizma iniciralo je dodatnu poticajnu mjeru za omasovljenje procjepljivanja prijedlogom da građani Srbije, koji kane putovati, od danas pri ugovaranju aranžmana u svim turističkim agencijama mogu istodobno se prijaviti za cijepljenje, javila je Radio televizija Srbije.

Srbija bi početkom svibnja trebala dobiti i prve isporuke cjepiva posredstvom programa donacija koji financira EU, javila je agencija Tanjug pozivajući se na izvore u Bruxellesu.

Srbija je, od početka epidemije u ožujku prošle godine, testirala više od 3,7 milijuna uzorka, potvrđeno je 657.716 zaraza, a umrlo je 5920 oboljelih. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!