Srbija je u ponedjeljak premašila psihološku granicu od 6000 umrlih od bolesti COVID-19, u danu kad je preminuo i najmlađi pacijent zaražen koronavirusom – beba koja je imala samo devet dana, objavljeno je u Beogradu.

Imunolog i član Kriznog stožera Srđa Janković poručio je kako se “treba zabrinuti” zbog toga što u bolnice dospijeva više djece pozitivne na koronavirus, ocijenivši da za to postoje dva objašnjenja – dokaz da virus mutira te da među sve većim brojem zaraženih virus nađe put do onih koji se imunološki ne mogu izboriti.

Janković je ocijenio kako je u populaciji djece ipak razmjerno malen broj zaraženih, što prema njegovim riječima ne znači da oprez treba biti manji, već naprotiv.

Beba zaražena koronavirusom rođena prije samo devet dana, koja je u vrlo teškom stanju prebačena iz Kliničkog centra Kragujevac u Univerzitetsku dječju kliniku “Tiršova” u Beogradu, danas je preminula, potvrdila je ta ustanova.

Za posljednja 24 sata u Srbiji je od posljedica COVID-a umrlo 35 oboljelih, dosad ukupno 6026, a testirana su 12.482 uzorka, od kojih je bio pozitivan skoro svaki peti, pa su registrirana još 2604 slučaja zaraze.

Epidemiološka statistika u ponedjeljak pokazuje postupni pad broja oboljelih na bolničkom liječenju pa je prvi put od kraja ožujka registrirano manje od 7000 pacijenta na COVID odjelima, njih 6701, od kojih je 217 na respiratorima.

Usporedbe radi, tjedan dana prije, 12. travnja, u bolnicama je bio 7890 oboljelih, od toga 254 na umjetnom disanju.

Srbija je danas dobila novu tranšu cjepiva Pfizer/BioNTech s 211.770 doza, a prema najavi premijerke Ane Brnabić do kraja dana ili u utorak očekuje se dodatnih 130.000 doza ruskog cjepiva Sputnjik V.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!