Unutarstranačka borba za nasljednika njemačke kancelarke Angele Merkel ostavila je nekad stabilne vladajuće konzervativce u rasulu i na rubu implozije manje od šest mjeseci uoči izbora u rujnu. Borba između dugogodišnjeg saveznika Merkel Armina Lascheta i njegovog popularnijeg bavarskog rivala Markusa Soedera prijeti daljnjom destabilizacijom nekada dominantnog saveza CDU-a i CSU-a, čiji je rejting naglo pao posljednjih mjeseci.

Izabran za šefa CDU-a Angele Merkel, Laschet bi trebao biti prvi izbor za vodstvo CDU-a i bavarske sestrinske stranke CSU na opće izbore u rujnu, ali Soeder trenutno ima veću podršku i javnosti i konzervativnih zastupnika, piše thelocal.com.

“CDU/CSU nisu vidjeli ovakav obračun više od 40 godina!”, navodi Bild nakon što su Soeder i Laschet razmijenili verbalne udarce na sastanku s konzervativnim zastupnicima.

Dodaje se i da su Zeleni u porastu, pa je šansa za gubitak vlasti CDU-a i CSU-a veća nego ikad, koji su po popularnosti dosegli novi negativan rekord u anketama, zbog korupcijskih skandala i bijesa građa uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Podjele u stranci mogle bi se nastaviti čak i ako CDU i CSU zadrže vlast, jer zastupnici favoriziraju Soedera, a visoki dužnosnici CDU-a podržavaju Lascheta koji je blizak Angeli Merkel.

Ako Laschet prevlada, imat će posla pred sobom kako bi pridobio potporu unutar vlastitih stranačkih redova, no ako Soeder pobijedi, to će otvoriti pitanje autoriteta vodstva CDU-a koje je stalo iza Lascheta.

Reuters također izvještava kako su posljednjih dana dva premijera dviju saveznih pokrajina, odustali od podrške Laschetu te su se pridružili konzervativnijem Soederu.

Što se tiče simpatizera CDU-a i CSU-a, prema posljednjim anketama Soeder ima 72 posto podrške, a Laschet samo 17 posto, iako ga podržavaju visoki dužnosnici stranke poput Paula Ziemiaka, glavnog tajnika CDU-a i utjecajnog ministra zdravstva Jensa Spahna.

Izvor: narod.hr/thelocal.com/Reuters