Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Republika Srpska i Srbija predano rade na izgradnji auto-puta koji će spojiti Banjaluku i Beograd, aerodroma u Trebinju, te da se ulazi u fazu izradnje velikog energetskog projekta “Buk Bijela”, javlja RTRS.

Nakon sjednice Vijeća za suradnju Republike Srpske i Srbije, Cvijanović je istakla da je zadovoljna onim što je do sada postignuto kroz suradnju Srpske i Srbije, te izrazila zahvalnost Srbiji na političkom razumijevanju, financijskoj i svakoj drugoj podršci.

– Svi ovi projekti će za naše građane značiti bolju komunikaciju, bolje uvjete za poslovanje, bolju energetsku sigurnost i neovisnost. To su projekti koji će služiti svima onima kojima trebaju služiti u svrhu razvoja – rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Cvijanović je posebno izrazila zadovoljstvo što se ulazi u fazu koja se odnosi na izgradnju energetskog projekta “Buk Bijela”, na koji se čeka više desetljeća.

Cvijanović je rekla da je goste iz Srbije obavijestila i o uvjetima u kojima se funkcionira u BiH.

– Republika Srpska danas živi i funkcionira u okruženju u kojem od nekog tko treba da bude partner i s kojim treba da razmišljate o zajedničkom razvoju i izgradnji, dobijate najgrđe riječi koje pokazuju isijavanje mržnje, netrpeljivost, nemogućnost komunikacije i to opterećuje i sve što pokušavamo uraditi na gospodarskom planu, ali i u oblasti zdravstva – dodala je Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da Srpskoj treba stabilnost, te da je to moguće postići izgrađujući je dalje.

– Sve ono što nismo uspjeli nikada s bilo kim drugim, uspjeli smo raditi sa Srbijom. U našoj suradnji nema ničega lošeg, samo dobro koje želimo da donesemo našim građanima. Srbija ide putem razvoja i mi želimo taj put zacrtati i za naše građane – navela je predsjednica Srpske.

Cvijanović je zahvalila institucijama Srbije zbog toga što građani i institucije Srpske osjećaju sigurnost zato što imaju tako razvijenu i jaku Srbiju koja korača naprijed.

Sjednici Vijeća za suradnju Republike Srpske i Srbije nazočili su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Ivica Dačić.

Prisutvovali su i ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, kao i ministri unutarnjih poslova Republike Srpske i Srbije Dragan Lukač i Aleksandar Vulin.

/HMS/