Francuski ministar vanjskih poslova poručio je u četvrtak Rusiji da će EU smatrati ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske vlasti odgovornima ako kritičar Kremlja Aleksej Navaljni koji štrajka glađu umre te zaprijetio Rusiji novim sankcijama.

-Ovaj nemilosrdni napad na Navaljnog je nepodnošljiv, rekao je ministar Jean-Yves Le Drian za televizijsku postaju France 2.

Dodao je da će EU uvesti potrebne sankcije.

– To će biti odgovornost gospodina Putina i ruskih vlasti. Nadam se da neće do toga doći, rekao je, odgovarajući na pitanje kako će Europa reagirati ako Navaljni umre.

Navaljni (44), koji je prošle godine preživio napad nervnim otrovom, za što ruske vlasti niječu odgovornost, jako je slab nakon trotjednog štrajka glađu i njegovi saveznici upozoravaju da mu prijeti otkazivanje bubrega i srca.

Ocijenivši ruske nedavne poteze na unutarnjoj sceni “autoritarnim zaokretom”, Le Drian je kazao i da raspoređivanje tisuća vojnika na granici s istočnom Ukrajinom treba za sada rješavati razgovorom, a ne sankcijama.

– On (Putin) je nezgodan susjed, katkad opasan, ali još je ondje pa moramo nastaviti razgovarati, rekao je.

Dodao je kako smatra da Rusija ne želi izvesti vojnu akciju protiv Ukrajine, no kazao je kako prisutnost postrojbi na granici stvara rizike od nesreća.

Izvor:hrt.hr