Američki predsjednik Joe Biden u telefonskm je razgovoru rekao turskom čelniku Tayyipu Erdoganu da namjerava priznati masakr iz 1915. i prisilne deportacije Armenaca kao genocid, rekli su agenciji Reuters izvori upoznati s razgovorom. Bidenov potez, koji se očekuje u subotu, vjerojatno će utjecati na pogoršanje ionako napetih odnosa Turske i SAD-a, formalnih saveznika unutar NATO-a.

Biden će vjerojatno upotrijebiti riječ “genocid” u sklopu izjave 24. travnja, kada se širom svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima, navodi Reuters.

Taj potez, iako u velikoj mjeri bio simboličan, označio bi prekid s praksom pažljivog biranja termina koji dolaze iz Bijele kuće, kako se ne bi uvrijedila Turska.

Prema priopćenju Bijele kuće, Biden i Erdogan dogovorili su se da će se sastati tijekom samita NATO-a u lipnju.

Biden je u telefonskom razgovoru prenio svoj interes za konstruktivnim bilateralnim odnosima s proširenim područjima suradnje, navodi se u kratkom priopćenju.

U priopćenju Bijele kuće o telefonskom razgovoru, ni u priopćenju truskog predsjedništva ne spominje se da će Biden službeno priznati masakr nad Armencima u Osmanskom Carstvu kao genocid.

Izvor:hrt.hr