Sjedinjene Države trebale bi sagledati vlastitu prošlost i sadašnjost, odgovorila je Ankara Washingtonu koji je u u subotu turski pokolj nad Armencima iz 2015. službeno priznao za genocid što Turska naziva političkim oportunizmom i populizmom. 

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu da američki narod poštuje sve one Armence koji su poginuli u genocidu prije 106 godina čime je odstupio od tradicije duge desetljećima u kojima je Washington pomno birao izraze za pokolj kako kako ne bi uvrijedio službenu Ankaru.

– Snažno osuđujemo i odbacujemo izjave američkog predsjednika koje samo ponavljaju optužbe onih kojima je jedina agenda neprijateljstvo prema našoj zemlji, napisao je na Twitteru glasnogovornik turskog predsjedništva Ibrahim Kalin.

– Savjetujemo američkog predsjedniku da sagleda prošlost i sadašnjost vlastite zemlje, dodaje Kalin, kako prenosi Reuters.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan osudio je upletanje u unutarnja pitanja Turske, javlja agencija France presse.

– Nikome ne koristi to što rasprave – kojima bi se trebali baviti povjesničari – politiziraju treće strane služeći se njima kao instrumentom za upletanje u u našu zemlju, izjavio je Erdogan u poruci upućenoj armenskom patrijarhu u Istanbulu.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da američka odluka ne počiva na pravnoj osnovi i “otvorit će duboku ranu” u bilateralnim odnosima.

– Ova izjava SAD-a koja iskrivljuje povijesne činjenice, nikada neće biti prihvaćena u savjesti turskog naroda i otvorit će duboku ranu koja će naštetiti međusobnom povjerenju i prijateljstvu, navodi ministarstvo.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu reagirao je samo nekoliko minuta nakon objave Bijele kuće.

– Riječi ne mogu promijeniti ili ponovno ispisati povijest. Ni od koga i ni o čemu nećemo učiti o vlastitoj prošlosti. Politički oportunizam je najveća izdaja mira i pravde, ustvrdio je Cavusoglu i poručio da “potpuno odbacuje izjavu koja se temelji samo na populizmu”.

Armenija: Priznanje o genocidu je pitanje sigurnosti

Armenski premijer Nikol Pašinjan u subotu je pismom poručio američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je priznavanje genocida pitanje sigurnosti Armenije, osobito nakon prošlogodišnjih događaja kada je izbio rat u Nagorno Karabahu. 

– Armenci diljem svijeta entuzijastično su pozdravili priznanje o genocidu, naveo je Pašinjan u pismu objavljenom na njegovoj internetskoj stranici.

U poruci na svom Facebooku Pašinjan je zahvalio američkom predsjedniku na “toj snažnoj mjeri prema pravdi i povijesnoj istini”, i na “neprocjenjivoj podršci potomcima žrtava armenskog genocida”.

Priznanje genocida je “ohrabrujući primjer za sve koji žele graditi pravedno i tolerantno međunarodno društvo”, dodao je armenski premijer, kako prenosi agencija France prese.

Izvor:hrt.hr