Europski parlament u petak je usvojio rezoluciju kojom je osudio rusko gomilanje postrojbi na granici s Ukrajinom, napad na skladište oružja u Češkoj te tretman zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, poručivši kako bi EU trebala blokirati uvoz ruskog plina i nafte ako dođe do invazije na Ukrajinu.

Rusija je prošloga mjeseca rasporedila više desetaka tisuća vojnika blizu granice s Ukrajinom i organizirala veliku vojnu vježbu na Krimu.

“Ako gomilanje vojske u budućnosti bude transformirano u rusku invaziju na Ukrajinu, EU mora biti jasna da će cijena za takvo kršenje međunarodnog prava i normi biti ogromna”, stoji u rezoluciji Europskog parlamenta koju su zastupnici u četvrtak usvojili velikom većinom.

EU se priprema na scenarij ruske invazije na Ukrajinu

Ako dođe do invazije, Europska unija trebala bi zaustaviti uvoz ruskog plina i nafte te bi Rusiju trebalo isključiti iz međunarodnog platnog sustava SWIFT, poručili su europarlamentarci.

Također, tada treba blokirati i svu imovinu “oligarha bliskih ruskim vlastima”, kao i imovinu njihovih obitelji u Europskoj uniji te im treba otkazati vize za boravak u Europskoj uniji.

Rezolucijom se traži “smanjenje ovisnosti o ruskim energentima”, kao i zaustavljanje izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2 te ukidanje programa “zlatnih putovnica”.

Riječ je o programu, prvenstveno u Bugarskoj, Malti i Cipru, koji omogućuje stranim državljanima da jednostavno dobiju državljanstvo ako investiraju dio svog kapitala u zemlji. Kritičari takvih programa tvrde da to koriste oligarsi povezani s Kremljom.

Napad na Češku

Češki premijer Andrej Babiš objavio je ovoga mjeseca kako je za eksploziju skladišta oružja 2014. u Češkoj, prilikom čega su poginula dva češka državljana, odgovorna ruska obavještajna vojna služba GRU.

Napad su, kako je objavio Prag, izvela dva operativca odgovorna za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije novičkom u Engleskoj 2018. Prag je na to odgovorio protjerivanjem više djelatnika ruskog veleposlanstva, dok je Kremlj, koji odbacuje odgovornost za napad, odgovorio istom mjerom.

Europski parlament je napad ocijenio kao “kršenje češkog suvereniteta” i “neprihvatljiv neprijateljski čin”.

Zastupnici su također pozvali na “bezuvjetno puštanje” najistaknutijeg kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, čije je zatvaranje “politički motivirano” i protivno ruskim međunarodnim obvezama, navodi se u rezoluciji.

Izvor:pogled.ba