Kroz današnju emisiju “Rječju Božjom kroz život” vodio nas je gvardijan Humački fra Dario Dodig.

Na početku emisije prvo smo čuli Riječ Božju, Riječ Božju u liturgijskim čitanjima 5. Vazmene nedjelje.

U kratkom razmišljanju na današnje čitanje iz Evanđelja po Ivanu, fra Dario je, među ostalim, kazao:

„Isus se ne trudi demagoški privući što više ljudi, On svoju zajednicu zamišlja utemeljenu na unutarnjoj kvaliteti a ne na statistici i broju. Od onih koje odabire očekuje iskreno prijateljstvo budući da ga i sam prvi nudi. Blizina je njegov dar. Svoje učenike naziva prijateljima jer im je razotkrio tajne svojega srca. Povjerava im svoje osjećaje i misli. U tim dubinama očekuje Isus njihov odgovor. Želi da budu istih misli i istih osjećaja. To će i sv. Pavao tražiti od Filipljana: „Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu“.

Nije mu, dakle, toliko do izvanjskoga deklariranja za njega, koliko do otvorenosti srca i duše čovjekove. Želi svojim učenicima otkriti ljubav koja će ih povezati u jedno. A to jedinstvo, to čudesno zajedništvo između Boga i Isusovih učenika, između Isusa i onih koje je odabrao, Evanđelje će popisivati na različite načine.

U današnjem odlomku daje nam se dragocjena uspomena koja govori o tajni toga jedinstva „Otac je moj vinogradar“, veli Isus.

Slika je vinograda česta u biblijskoj tradiciji. Vinogradar u svoj vinograd ulaže puno truda, brige i rada. Treba ga na vrijeme okopati, pročistiti, obrezati, vezivati, zaštićivati od štetočina i njegovati. Vinograd zahtijeva i više od neprestane brige, jer traži ljubav. Zato se u Starom Svetom pismu, Izrael – Božji narod, često uspoređuje s Božjim vinogradom. Dakle, slika pretače u govor o Crkvi, upravo po onoj današnjoj prispodobi. Crkva je novi narod Božji. U nju je Isus ugradio svu svoju ljubav, sav svoj trud zemaljskoga hoda i života“.

Poslušajte cjelovitu emisiju:

Radio Ljubuški