Neovisno kontrolno tijelo Facebooka danas odlučuje hoće li bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu vratiti pristup platformi, što bi mogao biti presedan na koji će se društvene mreže pozivati u postupanju prema sadržaju koje ondje objavljuju svjetski lideri.

Presuda, koja se očekuje u srijedu poslijepodne, bit će važan trenutak za takozvani “vrhovni sud” Facebooka koji je utemeljitelj mreže Mark Zuckerberg uspostavio da odlučuje o osjetljivim pitanjima, odnosno što je dopušteno, a što treba biti uklonjeno s mreže.

Odluke nadzornog tijela obvezujuće su i na njih nema prava žalbe i u tome leži sva važnost današnje “presude”.

Osim što će odlučiti smije li se Trump vratiti, nadzorno tijelo moglo bi dati i neke preporuke Facebooku.

Nadzorno tijelo čine pravnici, novinari, stručnjaci za politička i druga pitanja
“To je izuzetno važna odluka, mnogo je pozornosti usmjereno na nju i to s pravom”, rekao je Daniel Kreiss, profesor na Sveučilištu Sjeverne Caroline i znanstvenik političkih znanosti i društvenih medija.

“Važna je jer će uspostaviti globalni presedan”, kaže Kreiss uvjeren da će, potvrdi li Facebook zabranu, “ubuduće diljem svijeta kontrola takvih platforma biti mnogo snažnija”.

Nadzorno tijelo koje čine pravnici, novinari, stručnjaci za politička i druga pitanja donijet će vjerojatno najvažniju odluku u vrijeme kada se društvene platforme bore da ostanu otvorene za politički diskurs, a istodobno nastoje filtrirati pozive na nasilje, dezinformiranje javnosti i uvredljive komentare. 

“Današnja odluka Facebooka ključan je lakmus test koji će pokazati jesu li tehnološke tvrtke sposobne regulirati same sebe”, kaže Lindsay Gorman iz neprofitnog Saveza za osiguranje demokracije.

Trump je ”prognan” s Facebooka nakon što je na tu mrežu postavio videosnimku tijekom smrtonosnog pohoda na Kapitol 6. siječnja s komentarom “Volimo vas, posebni ste.”

Idućeg dana Facebook mu je trajno zabranio pristup, a jednako su postupili i Twitter i YouTube.

“Trumpu je trebalo zabraniti objave na Facebooku mnogo ranije”
Neki analitičari kažu da su i Facebook i druge društvene mreže morale reagirati ranije i ne dopustiti Trumpu izuzeće od važećih propisa o govoru mržnje, a što su propustile učiniti jer je on, kao politički lider, imao veliku medijsku vrijednost.

“Trumpu je trebalo zabraniti objave na Facebooku mnogo ranije”, kaže Samuel Woolley, profesor na Sveučilištu Teksas, stručnjak za internetsku propagandu.

“Trump se Facebookom i drugim platformama aktivno koristio za širenje očito lažnog sadržaja o izbornom procesu – čime je vrlo učinkovito podrivao američku demokraciju”, kaže Woolley.

Trump se nije dao zastrašiti zabranama pa je nastavio slati česte izjave putem e-maila, a uoči današnje presude u utorak je pokrenuo vlastitu internetsku stranicu nalik blogu predstavljajući je kao “luč slobode” te mjesto “slobodnog i sigurnog govora”.

Facebookov “vrhovni sud”, uspostavljen da odlučuje o kontroverznim pitanjima, utemeljio je Zuckerberg i on radi kao neovisno tijelo, no troškove i plaće njegovih članova pokriva Facebook.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!