U prvoj polufinalnoj večeri Eurovizije nastupili su predstavnici 16 zemalja, među njima i naša Albina Grčić, koja nažalost nije izborila nastup u finalu. U finale se plasiralo desetoro najbolje ocijenjenih natjecatelja, zemlje koje su izborile prolaz u finale su: Norveška, Izrael, Rusija, Azerbajdžan, Malta, Litva, Cipar, Švedska, Belgija i Ukrajina. Drugih deset finalista bit će poznato nakon druge polufinalne večeri u četvrtak. Pogledajte isječke nastupa 10 zemalja koje ulaze u finale:

Ovogodišnje se natjecanje održava u Rotterdamu u Nizozemskoj zahvaljujući pobjedi Duncana Laurencea na Eurosongu 2019. u izraelskom Tel Avivu. Nakon otkazanog Eurosonga 2020., zbog pandemijskih okolnosti, nizozemski organizatori odlučili su potvrditi Rotterdam kao domaćina ovogodišnjeg Eurosonga, na pozornici i u dvorani koja je bila predviđena i prethodne godine. Ovo je peti put da Nizozemska organizira Eurosong, nakon što je to prethodno učinila 1958., 1970., 1976. i 1980. te prvi put da se Eurosong održava u drugom po veličini gradu Nizozemske.

Pogledajte kako je to večeras izgledalo:

Pobjednica nacionalnog natjecanja Dore s pjesmom “Tick-Tock” Branimira Mihaljevića nije se našla među deset natjecatelja koji su po glasovima publike i žirija ušli u veliko finale u subotu. 

Albina je s pozornice sišla zadovoljna, a naša ekipa ju je dočekala pljeskom:

Tko ide dalje?

22:57

U finale se plasiralo desetoro najbolje ocijenjenih natjecatelja: Norveška, Izrael, Rusija, Azerbajdžan, Malta, Litva, Cipar, Švedska, Belgija i Ukrajina.

Završilo glasovanje

22:15

Nedugo nakon nastupa posljednjeg natjecatelja u ovoj prvoj polufinalnoj večeri, završilo je glasovanje.

Malta: Destiny – Je Me Casse

22:05

Eurovizijska slava nije nepoznata za Destiny. Pobijedila je na juniorskom natjecanju za Maltu 2015. godine s ‘Not My Soul’. Od tada je ambicija malteške pjevačice nastupiti na redovnoj eurovizijskoj pozornici i ostvariti prvu pobjedu na Eurosongu za svoju zemlju.

Destiny, Malta

Ukrajina: Go_A i pjesma “Shum”

22:00

Go_A su elektro-folklorna skupina koja se specijalizirala za moderno prepričavanje tradicionalnih ukrajinskih priča koje su već prolazile kroz mnoge generacije od usta do usta. Priča o bendu započela je 2012. godine kada je producent Taras Ševčenko upoznao pjevačicu Katerinu Pavlenko, a nakon što su snimili nekoliko pjesama, shvatili su da se ukrajinski folklor i elektronička glazba savršeno podudaraju, kombinirajući energiju i emocije u zanimljiv miks.

Azerbajdžan: Efendi – Mata Hari

21:59

Domaće ime u Azerbejdžanu, Efendi je poznata po uspjehu u popularnim TV emisijama poput “Yeni ulduz”, “Böyük Səhnə” i “The Voice of Azerbaijan”. Godine 2017. godine Efendi se natjecala na The Silk Way Star, međunarodnom pjevačkom natjecanju koje se emitiralo u Kazahstanu, prije nego što je uspješno predstavila Azerbajdžan na Glasu Nur-Sultana, drugom kazahstanskom natjecanju.

Rumunjska: ROXEN i “Amnesia”

21:55

Tim Rumunjske opisuje ROXEN kao “labirint umjetnika, snovitog zvuka i očaravajućeg glasa koji stvara potpuno novi svemir sa svakim izdanjem”. Nastupili su s pjesmom “Amnesia”. 

ROXEN, Rumunjska

Izrael: Eden Alene nastupila s pjesmom “Set Me Free”

21:50

Eden Alene dolazi iz Jeruzalema. Već talentirana balerina, Eden je s 11 godina započela s podukom vokala i nedugo zatim odlučila je zamijeniti baletne cipelice za mikrofon i odlučila ostvariti karijeru u pjevanju.

 Eden Alene, Izrael

Belgija: Hooverphonic – The Wrong Place

21:45

Posljednjih 25 godina, belgijski bend Hooverphonic zamaglio je granice između simfonijskih zvučnih kulisa i vrlo zaraznih pop melodija. Nikad “jedno od svojih jaja ne stave u jednu košaru”, pa se frontmen Alex Callier uvijek trudio isporučiti kvalitetne pjesme, koje su pjevali najbolji pjevači u showbusinessu. Glavni pjevač Geike Arnaert vratio se u Hooverphonic, 41-godišnji pjevač već je bio dio benda od 1997. do 2008. Točno 20 godina nakon objavljivanja Hooverphonicovog albuma “The Magnificent Tree” i prije svog nadolazećeg sudjelovanja na Eurosongu smatrali su da je to pravo vrijeme za ponovni susret.

Albina predstavila Hrvatsku!

21:50

Naša predstavnica Albina nastupila je deseta. Još u drugom razredu osnovne škole, Albina Grčić hrabro se prijavila na svoje prvo glazbeno natjecanje, a petnaestak godina kasnije nastupa na jednoj od najprestižnijih pozornica svijeta – eurovizijskoj! Dvadesetdvogodišnja hrvatska predstavnica za emisiju “U svom filmu” netom prije odlaska u Rotterdam kazala je kako joj je to velika čast i da se nada se da će se predstaviti na najbolji mogući način. Nadam se da ću strah i tremu, koje će sigurno biti, ostaviti po strani i da će se prvenstveno vidjeti taj užitak na sceni, a i da će plasman biti odraz tog užitka, kaže Albina.

Izvor:hrt.hr