Broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji nastavlja se smanjivati. Potvrđeno je 375 novih slučajeva, što je gotovo upola manje nego prošlog četvrtka. Udio pozitivnih među testiranima je 6 posto. Preminulo je još 10 osoba. Nakon duljeg vremena u bolnicama je manje od tisuću oboljelih, a pada i broj onih na respiratoru. U ponoć na snagu stupaju ublažene epidemiološke mjere pa traju užurbane pripreme.

Pripreme za otvaranje zatvorenih dijelova restorana u punom su jeku.

– Puni smo entuzijazma, očekivanja da će svi naši stari gosti ponovno doći, rekao je Mario Mihelj, šef kuhinje u ugostiteljskom objektu.

Ublažavanju mjera vesele se mnogi.

– Hvala Bogu da se to dogodilo, već smo poludjeli, poručuju građani.

Od sutra ćete u kafiću ili restoranu moći sjediti do 23 sata. No kafići će i dalje moći raditi samo na terasama.

– Ne znamo zašto je samo sat vremena produljeno. Vidjet ćemo koliko nam to do 23 znači, ali apsurd je da nije do ponoći ili do jedan, rekao je Boris Bjelobrk, voditelj ugostiteljskog objekta.

– Ne vidim svrhu te ideje. Diskriminacija za lokale koji rade praktički iste stvari neće donijeti nikakav boljitak, rekao je Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik.

Svadbe se već planiraju za idući vikend. No s maksimalno 120 osoba te uz potvrdu o prebolijevanju, cijepljenju ili negativan test svih sudionika i gostiju.

– Iz mog osobnog iskustva, imam mladence, dva-tri puta su pokušavali organizirati vjenčanje i sada su odlučni da to bude pod bilo kakvim uvjetima. Pozitivna činjenica je relaksacija, ali ljudima je to dodatni trošak na koji nisu računali, kaže Jurica Protić, vlasnik tvrtke za catering.

Na pogrebima i posljednjim ispraćajima broj osoba više nije ograničen.

– Još uvijek je ostalo beskontaktno davanje sućuti, ali i maske i na otvorenom i u zatvorenom dijelu i na krematoriju, rekla je Sanja Šprajc Kranjčec, zaposlenica u pogrebnom poduzeću.

Ukida se i zabrana privatnih okupljanja, otvaraju se sajmovi na otvorenome, na javnim okupljanjima moći će biti do sto ljudi.

– Ono što sada radimo s procjepljivanjem stanovništva je da stvaramo preduvjete za ozbiljnu turističku sezonu i rast gospodarstva, rekao je premijer Andrej Plenković.

Nove mjere na snazi su do sredine lipnja.

Odluka Stožera o novim epidemiološkim mjerama

Stožer civilne zaštite RH donio je novu odluku o nužnim epidemiološkim mjerama radi sprječavanja prijenosa COVID-a koja stupa na snagu 28. svibnja i trajat će do 15. lipnja, a prema kojoj, uz ostalo, na javnim događajima i okupljanjima može biti do 100 osoba te na svadbama do 120 osoba.

S obzirom na epidemiološku situaciju i mogući prijenos bolesti COVID-19, i dalje su na snazi stroge mjere fizičkog distanciranja (najmanje 2 metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metara na otvorenome), a ako nije moguće održavanje fizičke distance, obvezno je korištenje maski, navedeno je na Vladinoj internetskoj stranici koronavirus.hr.

Kako je priopćeno, nužne epidemiološke mjere koje se nalažu ovom odlukom su zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja na kojima je prisutno više od 100 osoba na jednom mjestu. Javni događaji te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 23 sata, na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom, a uprave groblja obvezne su nadzirati poštovanje protuepidemijskih mjera.

Ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima je do 23 sata, zabranjuje se prodaja alkoholnih pića od 23 do 6 sati.

Rad ugostiteljskih objekata i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja pružaju ugostiteljske usluge ograničava se na način da hranu, piće, napitke i slastice mogu usluživati na prostoru za usluživanje na otvorenom, uz strogo poštovanje propisanih epidemioloških mjera te posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radno vrijeme može se odrediti u trajanju od 6 do 23 sata.

Ugostiteljski objekti dostavu, odnosno isporuku hrane, pića, napitaka i slastica mogu obavljati uz osobno preuzimanje pred ulazom u ugostiteljski objekt bez ulaska u isti, dostavu iz ugostiteljskog objekta vlastitim dostavnim vozilom, dostavu iz ugostiteljskog objekta temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe (pravne ili fizičke – obrtnici), koji su registrirani i upisani u Upisnik subjekata u poslovanju s hranom drive in načinom.

Iznimno od protuepidemijske mjere ugostiteljskim objektima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji, sukladno rješenju nadležnog upravnog tijela, pripremaju i uslužuju goste toplim i hladnim jelima te slasticama, dopušteno je, uz strogo poštovanje općih epidemioloških mjera i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima.

Iznimno je dopušteno održavanje svadbenih svečanosti s najviše 120 uzvanika, uz obveznu dostavu obavijesti o održavanju svadbene svečanosti u kojoj se navodi mjesto, vrijeme i okvirni broj osoba koje će biti prisutne nadležnoj županijskoj službi civilne zaštite putem elektroničke pošte županijskih centara 112, najkasnije 3 dana prije održavanja te pridržavanje posebnih preporuka i uputa HZJZ-a. Dopušteno je i ako su osobe nazočne na svadbenoj svečanosti, prije više od 14 dana primile drugu dozu cjepiva protiv COVID-a, odnosno, ako se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, primile jednu dozu prije više od 14 dana; ili preboljele bolest COVID-19, a da od preboljenja nije prošlo više od 180 dana; ili preboljele bolest COVID-19 i cijepile se najmanje jednom dozom cjepiva; ili unatrag 48 sati bile negativne prilikom testiranja PCR testom ili brzim antigenskim testom na SARS-CoV-2.

Više detalja o novoj odluci nacionalnog Stožera civilne zaštite o provođenju epidemioloških mjera navedeno je na internetskoj stranici koronavirus.hr.

Izvor:hrt.hr