Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se oprezno dok se čeka što će čelnici američke središnje banke poručiti s redovne sjednice.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,2 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 1,1 posto. U Hong Kongu i Šangaju pale su, pak, oko 0,8 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na američkim burzama, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

To se zahvaljuju nadi ulagača da će čelnici Feda ostati pri tvrdnjama da je jačanje inflacije privremeno i da će nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku.

U utorak, naime, počinje dvodnevna sjednica Feda, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje.

Prošloga su tjedna podaci pokazali da su potrošačke cijene u SAD-u u svibnju porasle za 5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći rast od 2008. godine i veći nego što se očekivalo.

No, analitičari kažu da je to posljedica rasta cijena u nekim segmentima zbog otvaranja gospodarstva, a ne njegove pregrijanosti. Stoga smatraju da bi rast inflacije doista mogao biti privremen, kao što to tvrdi Fed.

Ipak, neki analitičari smatraju da bi Fed mogao otvoriti raspravu o smanjenju iznosa programa za kupnju obveznica, što bi bio prvi korak prema postupnom zaoštravanju monetarne politike.

„Ima doista dobrih argumenata na obje strane rasprave o inflaciji, no smatram da ne bi bila dobra ideja nešto mijenjati sada, kada se čini da bi rast inflacije mogao biti privremen”, kaže Mark Stoeckle, izvršni direktor u tvrtki Adams Funds.

Dodaje da bi svaka naznaka promjene u Fedovoj poticajnoj monetarnoj politici mogla uznemiriti tržišta dionica.

U anketi Reutersa oko 60 posto analitičara očekuje da će Fed najaviti smanjenje programa kupnje obveznica u idućem tromjesečju.

Dolar stagnira, cijene nafte porasle

A na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta stagnira.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,50 bodova, kao i jučer u ovo doba.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,70 na 110,05 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2115 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2110 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle i dosegnule nove najviše razine u više od dvije godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,45 posto, na 73,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,35 posto, na 71,15 dolara.

Izvor:pogled.ba